Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Björkume – Törrvesklint

Dagens vardagstur börjar och slutar vid Björkumes naturreservat, parkeringsplatsen vid väg 149 mot Kappelshamn. Här börjar Klintkustleden som vi kommer att följa till Törrvesklint. Vid ledens start finns ett område med frilagda sandbankar och en inhägnad damm. Kräftdamm? Badpöl för hundar?

Fin damm med liten sittplats.
Dammens invånare, grodyngel!

Leden följer en skogsväg norrut in i reservatet. Det är torrt idag och lättvandrat.

Typisk gotländsk skogsväg och väderblekta omgivningar

Efter en dryg kilometer gör leden en skarp knyck mot sydväst. Det finns en mindre stig som fortsätter rakt fram men då kommer man att missa utsiktsplatsen vid Rönnklint, så vi väljer att fortsätta längs leden.

Var försiktig! Dessa buskar med enorma törnen växer längs stigen.

Leden är väl markerad och det går inte att missa den skarpa svängen norrut igen som tar oss till Rönnklint och den fina utsikten över klintkusten och öppet, obrutet hav.

Utsikt norrut från Rönnklint.

Vid Rönnklint finns också bord och bänkar men vi tycker det är lite tidigt för fika och fortsätter därför vidare norrut. Leden går upp och ner längs kustklinten och vi kommer fram till Allstädar, ett mycket trevligt ställe med flera fikabord och grillplatser. Tyvärr får man inte tälta i Björkume naturreservat, för detta hade varit ett mycket mysigt ställe att övernatta på.

Fikaplats! Ännu en!

Vi fortsätter norrut och kommer in i Stenkyrkehuk. Leden klättrar upp för klintkanten nedanför fyren, som vi rundar och sedan fortsätter nordost genom det bebyggda området.

Fyren i Stenkyrkehuk

Leden dyker in i skogen igen och tar oss till Törrvesklint.

Törrvesklint, utsikt söderut.

Vår ursprungliga plan hade Lickershamn som rundningsmärke men dagsformen är inte på topp idag och vi väljer att lämna leden och börja leta oss tillbaka strax efter Törrvesklint, då vi hittar en skogsväg som går i rätt riktning – söderut.

Nu börjar vi också bli fikasugna, men ute i skogen så här finns det sällan fikabord. Men vad gör det, när man hittar ett lämpligt fallet träd!

Adapt. Improvise. Overcome. Fika.

Vi kommer fram till den asfalterade vägen som går till Stenkyrkehuk, och här tänker vi att vi ska vara listiga och gena genom skogen för att spara någon kilometer. Men stigen som fanns på kartan finns inte längre i verkligheten, och vi får sicksacka lite i terrängen men kommer så småningom fram till en stigväg igen.

Vissa stängsel är enklare att forcera än andra.

Nu är vi på rätt spår igen. En kilometer senare är vi åter tillbaka i Björkume naturreservat. Ytterligare en kilometer efter det är vi tillbaka där vi började.

Även mitt ute i skogen finns det fascinerande utsikter.

Vi avslutar med en kort paus vid dammen, äter upp våra sista kakor och dricker vår medhavda juice. Solen är tillbaka och vi bara njuter av värmen.

/Anna, 4 maj 2020


Om vår tur

13 km vandring längs Klintkustleden & andra skogsvägar. En sträcka i stiglös skog. Fikabord längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén