Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Djursdalarundan

Efter förmiddagens härliga vandring i Norra Kvills nationalpark och en god lunch kör vi till Ungstorp för en (förhoppningsvis) härlig eftermiddagsvandring längs Djursdalarundan. Vi har fått en tryckt karta med information om sevärdheterna längs rundan från Vimmerby turistbyrå, betydligt mer omfattande än den karta som finns på Vimmerby kommuns hemsida.

Vi parkerar vid Ungstorp och ger oss iväg längs den blåmarkerade leden. Till en början går den parallellt med en gammal bekant – den orangemarkerade Sevedeleden.

Lättvandrat nerför genom vackra hagar.

Här får vi riktiga vårkänslor, med solsken och fågelsång och blommor längs stigen.

Gullviva.
Vitsippor.
Knoppande träd.

Den vackra vägen genom hagen övergår i en grusväg som leder fram till ett gammalt fornlämningsområde. Här är det lite knapert med blå markeringar, men vi ser snart en på långt håll och fortsätter österut in i skogen.

Gravrösen från bronsåldern.

Vi fortsätter genom skogen och kommer fram till rundans ena skärmskydd med grillplats – vackert placerat med utsikt söderut över hagen och inhägnat för att hålla nyfikna djur borta.

Vindskydd med övernattningsmöjlighet.

Vidare österut passerar vi ett stort upplag med timmer, därefter viker vi av och följer skogsvägen söderut.

Timmer! Blå ledmarkering visar vägen.
Vidare in i skogen.

Efter ungefär två kilometers vandring kommer vi fram till Djupdalsberget där vi ska ta oss uppåt en 50 höjdmeter.

Traktorväg bär av uppåt.

Liksom på våra andra vandringar här i Småland är det inte särskilt mycket blommor längs stigarna – lite små kluster av vit- och blåsippor men än är det inga ordentliga marktäckare så som det är på Gotland.

Vitsippor och lila och blå blåsippor.

Stigen går uppe på åsen och det är tydligt markerat var den högsta punkten är – 207,5 möh.

Utsikt till vänster.
Utsikten. Mycket skog i Småland 🙂

Vi går vidare söderut och strax innan vi ska ta oss nerför berget kommer vi till en gammal kolningsplats med en fd restaurerad kolmila. Det finns en bild i kartbroschyren från 2007 på milan då den var alldeles nyrestaurerad, men på dessa 14 år har den tyvärr hunnit rasa ihop ordentligt 🙁

Fd kolmila och något bedagad informationsskylt.

Vägen fortsätter sedan några hundra meter till Snokebo och Snokebo tall som var 260 år då broschyren trycktes och alltså bör vara runt 275 år nu.

Snokebo tall.

Här vid tallen finns också en fikaplats, som tyvärr känns lite bortglömd och övergiven även den då någon har tippat en stor hög med sand och grus precis bredvid.

Fikaplats! Kanske inte världens charmigaste, men den fyller sitt syfte.

Men vi har varmt kaffe, choklad och clementiner med oss så vi är ganska nöjda ändå!

Fika!

Enligt kartan ska det finnas ett torrdass här, och vi ser ett faktiskt litet rött hus en bit upp i backen, men då ingen har behov av att besöka det så undersöker vi det inte närmare.

Ett litet hus, oklart om det är med hjärta på dörren 🙂

Solen går i moln och det snöar på oss där vi sitter och fikar så det blir ingen längre paus utan snart ger vi oss iväg igen norrut längs skogsvägen nedanför Djupdalsbergets bergvägg.

Genom skog och över mossar.

Efter ett par kilometers vandring i svag uppförsbacke kommer vi fram till rundans andra skärmskydd och grillplats – mer lämpat för rast på dagen än övernattning.

Här kan man ta skydd från regn och snö!

Rundan går vidare genom skogen och snart kommer vi ut på hagmark igen, där den återigen ansluter till Sevedeleden.

Tussilago! Små solar på backen 🙂
Många skyltar och markeringar!

Här blir jag lite förvirrad och reseleder mina medvandrare åt fel håll (en blå och orange markering runt en stolpe en bit till höger förvirrar mig) men inser snabbt misstaget och vi vänder tillbaka och går uppför backen rakt fram. (Jag tror man dragit om leden vid något tillfälle, för på Lantmäteriets karta går den faktiskt till höger härifrån.)

Lagskyddade fornminnen, men Fornsök visar inte att det finns något här?

Vid Tummetorpet finns en rundslinga om Barnkonventionen och ett gammalt torp som ursprungligen fanns på denna plats, flyttades bort för över hundra år sedan men flyttades tillbaka 1978.

Tummetorpet.
Bäste besökare!
Lämna alltid rastplatsen i det skick Du helst vill finna den nästa gång du gästar oss!
Välkommen åter!

Vi behöver inte fika mer just nu så vi tittar omkring lite, sen vandrar vi vidare.

Här finns det gott om vitsippor!

Leden gör en sista sväng inom skogsmark innan vi är tillbaka vid Ungstorp där vi började.

Sista rycket genom skogen.

Sveriges största lönn finns (fanns) i Ungstorp och den var 25 meter hög med en stam-omkrets på 5,5 meter, men tyvärr har den skadats (blixt? blåst? minns inte vad det stod på skylten) och delar av den behöver nog tas ner 🙁

Trasig lönn.

Djursdalarundan är en mysig tur i mycket varierande terräng, lagom ansträngande, och det är nog oerhört vackert här till våren när grönskan och blommorna kommer. Rundan är ganska väl utmärkt och enkel att följa, men det känns som det är länge sedan den fick lite underhåll. Men men, vi hade en fin dag och en go tur, så vi är nöjda! 🙂

Och vi ser alla fram emot vår after walk och brasan som väntar!

/Anna, 24 april 2021


Om vår tur

7 km vandring i skog och hagar längs en markerad slinga.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén