Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Vi road-trippar på fastlandet och på vår väg neråt mot Skåne stannar vi till på bilkyrkogården på Kyrkö mosse i Tingsryds kommun. Det är ett ganska populärt ställe – trots det gråtrista novembervädret med lätt duggregn står det ett knappt tiotal bilar på den lilla parkeringen invid vägen.

Skylt vid parkeringen. Finns också ett par fikabord här.

Vi hittar en ledig plats bredvid en enorm vattenpöl (har regnat betydligt mer tidigare) och promenerar in i området längs den gamla grusvägen, som också är lerig och översvämmad (regn + mosse = riktigt blött).

Och inte är det dagsfärska bilar heller.

Det är ett märkligt ställe – ett hundratal skrotbilar står och rostar sönder på mossen, bland träd och buskar och bäckar.

En av de få bilar som har sin färg kvar.

Bilskroten – Åkes bilskrot – har funnits här på mossen mellan 1940 till 1980 och sedan den lades ner har bilarna bara stått kvar. Ingen verkar veta riktigt vad man ska göra med dem, ska de bevaras som ett stycke samtidshistoria eller skapar de ett miljöproblem med läckande kemikalier och petroleum som måste tas om hand?

Många bilar är halvt nedsjunkna i mossens vattendrag.
En gammal buss.

Förutom bil- och bussvrak finns det massor av däck och en hel del tunnor och annat skrot. Kanske fanns det en viss ordning då allt ställdes hit, en hel del ligger t ex längs grusvägen som går genom området, men nu upplevs det som att allt dumpats lite hur som helst.

En rostig motor.

Nu – 40 år efter verksamheten vid skroten upphörde – har naturen nästan tagit tillbaka allt. Den skrot som inte sjunkit ner i mossens vatten är på väg att försvinna i växtligheten.

Bilvrak smälter in i den omgivande miljön.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om stället. Vi passerade ändå förbi, så det var naturligt att stanna till och kolla, men jag tror inte jag skulle valt att köra en omväg för att se det. Kanske är bättre en solig sommardag 🙂

/Anna, 11 november 2021


Om vår tur

Utflyktsmål. Parkering, fikabord, ingen toalett.

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Småland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén