Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sveriges lägsta punkt

Klicka på kartan för att öppna i ny flik.

Vi är i Kristianstad för att hämta vår nya minicampervan, och när vi ändå är där måste vi ju besöka ett av Kristianstads mest spännande utflyktsmål – Sveriges lägsta punkt! Lägsta punkt på markytan som ej är vattentäckt, om man ska vara noga 🙂

Vi följer Google Maps anvisningar och hittar en grusväg, inklämd mellan en enorm solpark och en byggarbetsplats bakom avloppsreningsverket. Det är lördag och inget arbete pågår, så vi parkerar lite fint vid vägkanten och går resten av sträckan till fots.

Hitåt ska vi!

Efter ett par hundra meter kommer vi fram till en skylt och en stig som leder vidare. Skylten informerar om biosfärområdet Kristianstads Vattenrike, dvs ett av flera ”modellområden för hållbar utveckling. I biosfärområden finns höga kulturhistoriska och biologiska landskapsvärden. Arbetet går ut på att bevara, utveckla och stödja värdena.”

In här!

Strax därefter kommer vi till en glänta där det finns några fikabord och två markörer för havsnivån så man enkelt kan se att man egentligen skulle varit ute på djupt vatten.

En nivåmarkör.

Här får vi också veta att vi står på en fd sjöbotten – på 1860-talet byggdes en vall tvärs över Nosabyviken och vattnet pumpades bort för att man skulle få mer åkermark i området.

En nivåmarkör till!
Sveriges lägsta punkt.
Sveriges högsta punkt. Återstår att besöka.

Gläntan är grön och fin men det är ett rejält oväsen från förbipasserande bilar på E22 som ligger några tiotals meter bort så det är inte särskilt mysigt och jag skulle inte vilja sitta här och fika.

Fin plats. Alldeles för mycket oväsen.

Det finns en hel del fina vandringsleder och andra besöksmål i Vattenriket (som omfattar i stort sett hela Kristianstad) men vi ska ta oss tillbaka till Gotland ikväll och vill gärna komma en bit på väg innan vi gör någon längre utflykt, så det får bli en annan gång!

/Anna, 15 maj 2021Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén