Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Korpberget

Vi cruisar söderut på vår roadtrip och tar den långsamma, vackra vägen. Vi har korsat Bråviken med vägfärjan mellan Säter och Skans och tänker korsa Slätbaken med vägfärjan vid Stegeborg. Vägen genom det östergötländska landskapet är slingrande och vacker men vi känner att vi också behöver komma ut ur bilen och röra på oss, kanske bada i högsommarvärmen, så när skylten mot Korpbergets naturreservat dyker upp strax innan färjeläget svänger vi in där och stannar till.

Naturreservatet visar sig ligga bredvid en av KFUM:s kursgårdar, och det verkar vara ganska mycket folk där så vi går inte ner till badplatserna utan väljer att börja med att gå upp mot Korpberget och den stig som ska finnas där enligt kartan (och skyltningen).

Många skyltar är det! Vi går höger mot naturreservat och vandringsled.

Stigen skulle dock behöva lite kärlek och omvårdnad, den är ganska rejält övervuxen på sina ställen och det är lite oklart vart den egentligen går då det är många markeringar och förgreningar som slåss om uppmärksamheten (verkar som det finns/funnits en hinderbana/tipsrunda av något slag här också). Men vi gör en kvalificerad gissning och traskar vidare längs vad vi tror är stigen mot naturreservatet.

Men som sagt, lite röjning av stigen hade inte skadat.
Eskils grotta, en spricka i berget.
Och det är MASSOR av blåbär! Vi stannar ofta, plockar och äter.
Då vi kommer upp på lite höjd blir det en hel del vandring över klippberget.
Så klart vi ska ta avstickaren till sjön! Kanske bada! Inte grilla dock 🙂

Avstickaren mot sjön är rejält brant och vi slirar neråt mellan klipporna på barr och jord och grus. Väl nere försvinner stig och ledmarkeringar och vi får ännu en gång försöka gissa vart vi ska ta vägen.

Vi tar oss upp på en klippavsats på typ 5-10 meters höjd över sjön med fin utsikt, men grillplatsen lyckas vi inte lokalisera, och inte heller någonstans att komma ner till vattnet för ett bad.
Så vi ger upp och klättrar tillbaka uppför samma branta stig vi kom ner på. Och stannar då och då och mumsar på blåbär.

Sen fortsätter vi västerut på rundslingan runt berget och kommer fram till utsiktsplatsen vid klippkanten på sisådär 40-50 meters höjd över Bråviken.

Högst uppe på Korpbergets klippkant med en vacker vy över vattnet.

Rundslingan fortsätter sen, mycket upp och ner bland klipporna, hyfsat lätt framkomlig för det mesta även om vi måste navigera runt en del fallna träd och annat skogsbråte som blockerar stigen här och där.

Träd i varierande grad av förfall.

Trots att det är så övervuxet är det en ganska trevlig stig – det är gott att äta blåbär och vi som är vana vid Gotlands platta stigar tycker det är ganska kul med kuperade leder – även om det tar rejält på krafterna en sån här varm dag.

Fornborgen och badplatsen får utforskas någon annan dag för nu kör vi vidare mot vägfärjan vid Norrkrog.

Pytteliten vägfärja (plats för typ 6-8 bilar) tar oss över sundet.
Det är en elektrisk linfärja!

Sen styr vi kosan vidare söderut mot Småland, med första stopp Vimmerby.

/Anna, 11 juli 2021


Om vår tur

Vi går upp och ner och runt en liten stund – fin utsikt över Bråviken!

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén