Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tiselhagen, Filehajdar & Grodvät

Morgonens duggregn har upphört, vi har packat ur vår minicamper efter helgens tur och ätit lunch hemma, och vi har en lång, härlig söndagseftermiddag framför oss. Såklart vi ger oss ut på en vardagstur igen!

Vi kör ut mot norra delen av Hejnum hällar och parkerar i sydvästra hörnet av Tiselhagens naturreservat, sen går vi vidare längs skogsvägen österut.

Studie av naturreservatets info-skylt. Färist håller boskap ute (eller inne).

Direkt söder om vägen finns ett mindre, övervuxet gravröse med några stensättningar.

Gravröse.

Vi fortsätter längs vägen, som svänger norrut och följer naturreservatets gräns, genom den ”friska och fuktiga blandskog” som karakteriserar reservatet.

Frodig grönska. Tur det finns en väg, för skogen i sig själv är ganska snårig och ogenomtränglig.

Efter lite drygt en halv kilometer passerar vi ut ur Tiselhagen och in i Filehajdars naturreservat. Reservatet är bara en liten del av det område som kallas Filehajdar, där Cementas stora kalkbrott finns, och redan efter 150 meter har vi passerat igenom det.

Vi kommer ut på hällmark igen, och här finns många intressanta fynd och lämningar från tidigare verksamheter.

Husgrund, historisk tid.
Gruvhål, 3×3 m.
Bihotell, och sandhög för sandsteklar.
Brott/täkt. Sju meter höga sidor.
Körväg ner till brottet (fungerar även som gångväg ner och upp).

Vi gör sen en nästan 180-gradig sväng och följer en annan skogsväg västerut, in i norra delen av Filehajdars naturreservat och vidare upp mot nordväst.

Skogsvägen blir märkbart mindre och mindre använd, mer än traktorväg än något en bil kan passera på – men för vandrare passar den utmärkt!

En knapp kilometer norr om Filehajdar passerar vi bommen som markerar gränsen till Tingstäde skjutfält. Det sitter inga avlysningsmarkeringar, vi har inte hört några skott och jag vet faktiskt inte hur mycket fältet används nu när det inte är militärt längre.

Motorfordon göre sig icke besvär.

Knappt fyrahundra meter in på skjutfältet viker vi av västerut på en annan skogsväg, och efter ytterligare fyrahundra meter kommer vi fram till Grodväts naturreservat. Vi följer vägen till vägs ände och en fin liten fikaplats vid Tingstäde träsks östra strand.

Fikaplats!
Utsikt från fikaplatsen över Tingstäde träsk.

Det har varit fritt från flugor, mygg och andra irriterande småkryp hittills men här vid sankmarkerna och vattnet finns en del flygande insekter som surrar omkring och försöker sätta sig på huden och suga blod. Jag har förberett mig med myggspray och den verkar faktiskt fungera även på dessa monster så även om jag måste stå ut med deras irriterande närgångenhet slipper jag de stora, svullna bett de brukar lämna efter sig.

Det blir ändå en lugn, skön fika och en ganska lång paus, innan vi går tillbaka samma väg vi kom.

Strax innan vi kommer till Filehajdar norrifrån går det en annan skogsväg sydväst – i den riktning vi ska! Den finns inte med på Lantmäteriets karta, men den syns på Google Maps och det finns en antydan till fortsättning över hällar och genom skogen söderut, och dessutom – det bästa tecknet av alla! – finns det en blå skylt som visar att det är en av Gotland Bike Parks cykelleder i området.

Blå skylt visar vägen

Efter något tiotal meter upphör vägen men en antydan till stig eller gammal avverkningsväg fortsätter över ett öppet gammalt avverkningsområde – mestadels kort gräs och enstaka höga barrträd. Efter ytterligare två-trehundra meter finns ännu en blå skylt, så vi är verkligen på rätt väg även om den inte verkar vara särskilt använd.

Efter skylten bär det iväg in i skogen.

Leden genom skogen är kraftigt överväxt, och då det går hundratals meter utan en blå skylt till börjar vi fundera på om vi gått fel. Men det finns en antydan till stig i rätt riktning så vi fortsätter.

Salmbär, även kallat blåhallon.

Och efter ytterligare en bits vandring genom det höga gräset och ormbunkarna dyker det upp en blå skylt till. Stigen tar oss vidare och vi kommer ut på en blom- och gräsbevuxen sträng mellan några fält. Sista rycket går genom en bit skog igen, sen kommer vi ut på grusvägen mot Tiselhagen

Vandrare.
Cykelstätta, något övervuxen.
Tillbaka till bilen.

När vi kommit ut ur det höga gräset är det läge att borsta bort fästingar – det kryllar verkligen av de små krypen och jag är tacksam att jag valde långa byxor idag!

Vår tur blev två kilometer kortare denna väg, men senare ser vi att den här blåmarkerade cykelleden vi gick inte finns med på Gotland Bike Parks ledkarta, vilket kanske förklarar varför den var så övervuxen och till synes sällan använd.

Oavsett vilken väg man tar tillbaka var detta en mysig tur, omväxlande omgivningar och bra placerat fikabord halvvägs så jag tror vi kommer hit fler gånger. Om inte annat så för att se nipsippan på Filehajdar då den blommar på försommaren.

/Anna, 1 augusti 2021


Om vår tur

Längd 9 km. Skogs- & grusvägar, en något övervuxen men klart följ-bar skogsstig. Fikabord i Grodvät med utsikt över Tingstäde träsk.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén