Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Käringboda, gula slingan

En härlig sensommardag i augusti tar vi en vardagstur i Käringboda naturreservat strax utanför Nynäshamn. Vi har parkerat på en mindre parkeringsplats mitt i reservatet, och när vi studerar kartan ser vi att det börjar en fin vandringsled en bit in längs grusvägen;

”Gula slingan, 4,8 km. Södra. Bitvis kuperad stig med möjlighet till fin utsikt och bra klippbad. Här går du efter Gravamarens strand och och passerar hagmark, bete och djur.”

Låter bra! 🙂

Vi följer grusvägen in en bit till ledstarten.
En orm slingrar sig längs vägbanken!

Det finns faktiskt en parkering till där södra gula slingan börjar, med en skärgårdsmaja och ett fikabord i skuggan mellan träden. Kan vara bra att veta, men nu tar vi av från grusvägen och går söderut längs den gulmarkerade skogsstigen.

Stig med gul ledmarkör.

Ganska snart kommer vi till sjön Gravamaren, som egentligen inte är en sjö då den har förbindelse med Svartfjärden och havet i sin norra ände. Leden går vidare söderut längs klipporna, sen är det skog en bit innan vi går vidare mellan forna öar och små fält på det som tidigare varit sjöbotten.

En bit upp på klipporna över Gravamaren.
Bautasten bland lövträden.
Stigen korsar en sankare del, men trots regnen de senaste dagarna är det inte särskilt lerigt.
Öppen, ljus skog – härligt att vandra!

Till skillnad från förra gången vi var här är det inte en enda mygga eller annat flygfä ute, och vi kan vandra i vårt eget tempo genom skogsmarkerna och ängarna.

Efter knappt två kilometers vandring på stigar kommer vi till en grusväg som vi följer sydost i knappt femhundra meter innan den svänger norrut, in på skogsstigar igen. Hittills har stigen varit ganska välskött och inte särskilt överväxt, men här längs fälten är det mycket högt gräs att ta sig fram genom.

Stig.

Vi lämnar sedan fälten och vandrar vidare i de kuperade skogsmarkerna igen.

Fin ljusrosa ljung kantar stigen på många ställen.
Upp och ner bland stock och sten.
Vandrare på väg.

Vi kommer till ett ställe med flera jättegrytor – ”en i berg urholkad fördjupning, som bildats genom att strömmande vatten fått en sten att rotera tillsammans med grus och mindre stenar i en virvel under en längre tid”. Definition från Wikipedia.

Vattenfylld jättegryta.
Vandrare bland stock och sten på den kuperade leden.

Här börjar leden också bli lite mer eftersatt med flera träd som fallit. Vi tappar bort ledmarkeringarna helt och stigen försvinner.

En del vandring, en del klättring 🙂

Vi trixar oss fram genom den snåriga, steniga skogen och så småningom hittar vi en gul markör igen, och stigen är återigen fin och lättvandrad. Rejält kuperad och lite ansträngande, men det är ingen tvekan om vart vi ska ta vägen och vi kommer upp på klipporna vid Gravamaren igen – denna gång ännu högre upp!

36 möh – fin utsikt över omgivningen.

Sen bär det nerför igen, och vi är snart tillbaka den lilla parkeringsplats där den gula leden startade, och vi följer grusvägen den knappa kilometern tillbaka till ”vår” parkering.

Parkeringsplats och ledstart, gula södra slingan.

Dagens tur var en härlig tur i myggfritt sensommarväder, och en härlig start på dagen! Nu ska vi rulla vidare mot nya äventyr på fastlandet!

/Anna, 20 augusti 2021


Om vår tur

Fin 6,5 km slingrande tur i sko, hagar & berg.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén