Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Majsterrojr

På väg hem från Åminne och Gothem Hammar ser vi en kringla-skylt vid vägen, och svänger av för att undersöka vad det är. Efter lite förvirring över vilken väg det egentligen är som leder till kringlan hittar vi rätt och kör iväg, nästan ett par kilometer rätt ut i skogen tills vi kommer till ett öppnare område med en info-skylt och ett stort röse.

Skylt och P.

Skylten innehåller allmän information om brons- och järnålderns gravfält, men inget om platsen är utgrävd (enligt Wikipedia är några av gravarna utgrävda och daterade till yngre bronsåldern, dvs 1100-500 f Kr. Tretusen år sedan!).

Knapphändig text om Majsterrojr.

Vi konsulterar Riksantikvarieämbetets fantastiska app Fornsök, och där bland all information om stenarnas läge, storlek och övertorvning hittar vi lite mer:

”De påstås bl a att på röset skall ha legat en höna och ruvat på guldägg, och att äggen skulle kläckas tre dagar före ”domen”. Vidare har man trott att det funnits stora skatter i röset, vilka ej gått att erhålla då man enligt gammal folktro ej fick tala eller skratta när man sökte dessa skatter. Gravplundrarna blev lurade på många olika sätt. Vid ett tillfälle, då gravplundrarna var vid röset, fick de se en höna som drog på ett stort hölass. Allt såg så roligt ut att gravplundrarna brast i skratt.”

Röse.

Röset är stort – 33 meter i diameter och 4 meter högt – och det finns även flera stensättningar precis bredvid.

Skepssättning.

Enligt Fornsöks karta finns det fler fornlämningar i området, men de är inne i skogen och troligen knappt synliga. Det har dessutom börjat småregna, så vi hoppar in i bilen och kör vidare.

Det finns massor av rösen (rojr) och gravfält på Gotland och vi har besökt flera av dem vid våra vardagsturer på ön, t ex Angantyrs rojr, två olika Digerrojr, Uggarde rojr och Lejsturojr, Trullhalsars gravfält, Gannarve skeppssättning, gravfältet vid Fjälängar eller Rannarve. Och ibland stöter man på rösen och stensättningar utan namn eller info-skyltar, som vid vår tur runt Träskmyr eller Ölbäck.

Lite häftigt med denna mångtusenåriga historia överallt omkring oss 🙂

/Anna, 1 augusti 2021


Om vår tur

Röse & stensättningar.

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén