Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Bläse kalkbrott

Vi besökte Bläse Kalkbruksmuseum för några månader sen. Då var det gassande sommarvärme och bistron hade öppet. Nu är det oktober, bistra vindar blåser, bistron har stängt och stentåget har slutat gå för säsongen.

Men det innebär att vi kan gå från kalkbruket till kalkbrottet utan att oroa oss för annalkande tåg!

Stentåget vid perrongen i Bläse.

Järnvägen är enkel att gå på, det är till största delen så väl grusat att sliprarna ligger i nivå med gruset och det är som vilken grusad stig som helst. Vissa sträckor får vi skutta på eller mellan slipersen, som ligger precis liiite för långt isär för ett normalt steg. Men det är ju lite kul det också, att skutta fram 🙂

Väl skyltat där järnvägen korsas av en bilväg.

Rälsen går genom ett skogsområde och därefter genom kalkberget som smyckats av dekorerade stenar.

Sista biten in mot kalkbrottet går rälsen genom ett sankt område med djupa, vassbevuxna diken på var sida. Inte mycket utrymme att kasta sig mot sidan om tåget skulle komma. När vi kommer till själva kalkbrottet blir det betydligt bredare vid sidan av järnvägsspåren.

Fd järnväg till höger. Håll vänster om man ska till kalkbrottet.
Nästan hela brottet är vattenfyllt.
Vandrare på järnvägen.

Vid slutstationen finns en perrong, vindskydd, fikabord, grillplats och en badplats. Idag är det aningens för kallt och blåsigt, så jag funderar inte ens på ett höstdopp utan vi går vidare norrut längs vattnet.

Fikabord, livboj och vindskydd med en liten fotoutställning om livet i kalkbruket.
Liten stig mellan ag och vass leder runt.

Det bryts fortfarande en del sten i brottet, men vi gissar att det är för mer konstnärliga ändamål och inte för storskalig kalkproduktion.

Klippras?

Efter knappt 2,5 kilometers vandring kommer vi till brottets nordöstra hörn. Vill man gå en kortare runda svänger man söderut på den väg som går längs kalkbrottets kant och cirklar tillbaka till järnvägen och vidare tillbaka till Bläse. Rundan blir då ungefär 4,5 km totalt.

Men nu har vi kommit i lä för de bistra vindarna och vi har massor av spring (nåja, gång) kvar i benen, så vi rekar på kartan och ser att det verkar finnas en fin väg runt de sjöar/myrar som ligger nordost om kalkbrottet. En snabbt avståndsuppskattning ger att det är ungefär 7-8 km. Vi tittar på varandra och nickar – let’s go!


Läs om vår 7,5 kilometers tur runt sjön Nyrajsu


7,5 kilometer och 2 timmar senare har vi rundat Nyrajsu och är tillbaka vid östra kanten av Bläse kalkbrott.

Kalkbrottet från östra kanten.
Behändig bänk att beundra utsikten från.

Vi vandrar vidare söderut längs brottets kant och kommer så småningom till resterna av den östra järnvägen.

Bara slipers kvar.
Och någon annan kalkbrottsruinrest.

Strax därefter ansluter vi till stentågets järnväg, och går längs den tillbaka till startstationen.

Stenvagn som vält.
Glad vandrare närmar sig dagens slutstation.
Härliga höstfärger.

Bistron är stängd som sagt, men vi riggar upp gasköket vi har i bilen och värmer på lite minestronesoppa på burk – gott och värmande denna svala höstdag.

Det blev en lång, härlig vandring idag som vi definitivt kommer att gå flera gånger, och förhoppningsvis vid lite varmare väder så vi kan bada i brottet också!

/Anna, 3 oktober 2021


Om vår tur

Kalkbrottet runt 4,5 km. (Går man även runt Nyrajsu blir det 11,5 km.) Fikabord & badplats vid kalkbrottet & muséet. OBS! Gå inte denna tur på rälsen under sommarsäsongen då stentåget är i drift! Gå då på grusvägen norr om järnvägen!

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén