Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Nyrajsu runt

Vi har gått från Bläse Kalkbruksmuseum till Bläse Kalkbrott denna blåsiga oktoberdag, och nu fortsätter vi vidare in i skogarna nordost om brottet.


Läs om vår tur till och från Bläse kalkbrott


Vår plan är att följa den skogsväg som finns på Lantmäteriets karta (och förhoppningsvis i verkligheten) runt sjön Nyrajsu och komma tillbaka till kalkbrottet och sen vidare ut till kusten igen.

Tvådelad grusväg leder från kalkbrotten nordost.

Vi går över öppen mark som enligt Lantmäteriet kallas Gajsthajd – undrar om det betyder gasthed (gast som i spöke, vålnad) eller om det har en annan, mindre skrämmande betydelse på gotländska.

Litet stentorn vid sidan av vägen.

Efter en knapp halvkilometer lämnar vi Gajsthajd och kommer in i skogen. Nu är vi verkligen i lä och det blir riktigt skönt och behagligt att vandra. Det finns tydliga bilspår på skogsvägen, vilket vi ser som ett gott tecken – då leder den någonstans och upphör inte bara i intet eller blir alltför övervuxen så man inte kommer vidare.

Skog som skyddar mot vind.

En knapp kilometer in i skogen kommer vi till ett vägskäl, och av nyfikenhet tar vi till höger för att se om vi kommer ut till sjön. Det gör vi, till en fin liten plats på en udde med utsikt över sjön och fin, plan mark – perfekt för tältning!

Finns också en eldplats.

Vi lämnar udden och går vidare på vår tur norrut. Det är mestadels barrskog här – gran, tall, enbuskar – men det finns små färgklickar

Axveronika.
Fältvädd? Åkervädd? Ängsvädd? Vädd av något slag är det i alla fall.
Ganla grind”stolpar” vid sidan av vägen.

Tre kilometer efter vi lämnade kalkbrottet kommer vi till den nordligaste punkten på vår tur. Nu lämnar vi också skogen och går ut på öppen alvarmark.

Hårgrimmia föreslår Google Lens. Växer på solexponerade, kalkhaltiga block och klippor, säger SLU ArtdatabankenSå ja, kanske..

Vi skulle kunna snedda sydost men väljer att fortsätta på skogsvägen tills vi kommer till ett vägskäl en knapp kilometer österut, och då tar vi den väg som leder söderut.

Det fallna trädet har legat här länge, men man ser spår av den ursprungliga vägen under det. Verkar ha varit bekvämare att bara köra runt och låta en ny väg bildas 🙂

Många av träden – både de fallna och de som fortfarande står – bär spår av en brand, och vi försöker uppskatta hur länge sen det kan ha varit.

Brandskadad stubbe.

Googlar man ”brand Flerimge” får man upp en Wikipedia-artikel om Fleringe-Bunge-branden på 1600-talet, men vi tycker det borde inte synas spår av den 400 år senare…

Vi fortsätter vidare söderut och snart ser vi ännu en väg som verkar leda ut till sjön. Såklart måste vi kolla!

Liten brygga med stege.
En liten eldplats med sittbänkar runt.

Det måste vara fantastiskt fint här en sommarkväll då man kan se solen gå ned över sjön och kanske kajaka runt en sväng. Det är fint nu också, men på ett mer kargt, bistert sätt.

Men även här finns det färgklickar, här en djuprosa ljung.

Vidare söderut! Men nu stöter vi för första gången på vår tur på ett hinder! Vägen går genom sankmarkerna kring södra änden av Nyrajsu men då vägen var så fint utmärkt på kartan trodde vi – utan att fundera – att det betydde att det var en fin väg…

Översvämmad väg.

Just denna del är ganska enkel att passera, men vi kommer snart därefter till ännu ett översvämmat område. Men det är bara att ge sig ut i agen och vassen – vi har sjön Nyrajsu väster om oss och sjön Mavrajd öster om oss, vi har gått ungefär 8 km sen starten i Bläse och ska vi vända är det 8 km tillbaka också. Och efter gårdagens korsning av Mölnermyr har vi ju snitsen inne på hur man passerar våtmarker… 🙂

Ut i agen!
Det är inte helt enkelt att ta sig fram i de höga våtmarksgräsen.
Ut på tur, aldrig sur!

Vi behöver ge oss ut i agen flera gånger denna sista kilometer för att passera översvämmade hjulspår, och en oväntad bonus var den härligt kryddiga doft som spreds då vi trampade på den mynta som växte i stora mängder bland grästuvorna.

Mynta – luktar så gott när man rör den!

Det sista sanka området vi passerar är ett rinnande vattendrag mellan sjöarna och där går det enkelt att passera på ett vadställe med stenar vid sidan av vägen.

Översvämmad väg till vänster, vattendrag, vadstenar.

Strax därefter kommer vi till ett vägskäl där vi svänger västerut för att ta oss tillbaka till kalkbrottet och fortsätta vår tur ut till kusten igen.


Läs om vår tur till och från Bläse kalkbrott


Turen runt Nyrajsu var riktigt fin, men jag undrar hur blött det är i sankmarkena under andra årstider – kanske man måste vara förberedd på att behöva gå tillbaka om det är för blött. Eller så får man ha riktigt höga kängor!

Det skulle också varit kul om man kunnat ta kajaken med och paddla runt i sjön, det fanns ju ett par ställen där man skulle kunna lägga i den. Får se om vi kommer dit nästa sommar!

/Anna, 3 oktober 2021


Om vår tur

Nyrajsu runt 11,5 km. Kalkbrottet runt 4,5 km. Mestadels fina, lättvandrade grus-/skogsvägar men det var flera rejält översvämmade passager sydost om sjön Nyrajsu. Fikabord & badplats vid kalkbrottet & muséet.

OBS! Gå inte denna tur på rälsen under sommarsäsongen då stentåget är i drift! Gå då på grusvägen norr om järnvägen!

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén