Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Torsburgen med omnejd

Lördagens vardagstur går till Torsburgen, där vi var så sent som i mars och yrade rundor. Men Torsburgen är stort och det finns många fina stigar i området, så vi känner att det finns utrymme för en tur till i år :).

Hela Torsburgen blev ett naturreservat efter den stora skogsbranden 1992 som ödelade ett 10 kvadratkilometer stort område, och i skötselplanen står att fornborgen var Nordens största förhistoriska försvarsanläggning. Alternativt kanske var det Nordens största (för)historiska flyktingförläggning då Gutasagan från 1300-talet omnämner Torsburgen som en tillfällig uppehållsplats för de som på grund av överbefolkning tvingades utvandra från Gotland.

Förra gången utgick vi från Tjängvide Luke, idag parkerar vi vid Ardre Luke och går in genom öppningen (luckan, eller luke på gutamål) i vallen som omgärdar den gamla fornborgen.

Stig in genom Ardre luke.

Väl inne måste vi bestämma oss för vart vi ska gå, och vi pekar faktiskt näsan norrut mot Tjängvide luke och det utsiktstorn som finns där.

Väl skyltat är det.

Det är lite drygt en kilometer till Tjängvide luke men vi ser det höga utsiktstornet på långt håll.

Utsiktstorn.
Såklart vi ska klättra upp!
Trappsteg av dubbla rundjärn.
Man vet att man är högt uppe när man är i nivå med talltopparna.

Tornet – ett 15 meter högt tidigare brandtorn som ägs av försvaret – står på Torsburgens platå som i sig är sisådär 65 möh, och då de omgivande slätterna ligger på bara 35 möh har man en riktigt härlig utsikt från tornet.

Svindlande höjder!

Vi lyckas klättra ner igen, och fortsätter medsols runt platån och klintkanten.

Någon har byggt ett stenskivetorn.
Stora passagerarplan på väg till Shangai eller Tokyo mullrar och jagar varandra ovanför oss.

Längs klintens västsida finns flera grottor, bland annat Linnés grotta där det behändigt nog finns en trappa för att ta sig nerför klintkanten.

Trappa, denna med gallergrätting.
Lavad sten eller naturlig klint?
Utsikt mot Kärrmansmyr och L<3A.

Efter ungefär 2,5 km vandring kommer vi till Ala luke, och vi går ut och vidare till rikkärret utanför.

Ala luke, öppning i stenvallen.

Det finns inga blommor eller orkidéer i rikkärret så här års, och det är inte blött i marken. Dessutom finns det en tydlig stig som leder söderut. Vi tänker att den leder nog runt Torsburgen på utsidan och kommer att ta oss tillbaka till Arde Luke, så vi ger oss glatt iväg.

Tydlig stig, eller hur?

2-300 meter eller så in ser vi en skylt mitt ute i kärret, som berättar att detta är Halsgårde-Hindriks burgåker.

Jag bara älskar dessa skyltar som finns mitt ute i ingenstans och som berättar om någon kultur- eller fornlämning <3

Tyvärr ger stigen upp efter ett tag, och vi får fortsätta vidare efter eget huvud.

Tycker mig ana en trend – det är tredje gången på kort tid vi är ute och traskar i rikkärr och stiglöst land.
Finns en och annan vattenpöl också.

Efter ungefär en kilometer på rikkärret hittar vi någon form av boskapsstig längs ett stängsel i skogen som vi följer söderut. Ingen boskap syns till förrän vi kommer till en skogsväg som faktiskt finns med på kartan.

Ett gäng kalvar studerar oss nyfiket då vi går förbi på andra sidan stängslet.

Här pausar vi ett tag för att rekognoscera på kartan. Alternativ 1: Ta skogsvägen österut i kalvhagen och anslut till grusvägen norrut mot Ardre luke om 600 m. Alternativ 2: Ta skogsvägen söderut, då kommer vi till samma punkt som alt 1 om 2 400 m.

Fin dag, fin vandring, så vi väljer alternativ 2. Skogsvägen tar oss söderut längs beteshagar, och vi behöver ta oss igenom några grindar, men om det är djur i hagarna är de långt borta och vi ser dem inte, så en halvtimme senare kommer vi ut på grusvägen som ska ta oss norrut tillbaka till Ardre luke. Och det är en lång, rak grusväg.

Nu har vi ungefär 1200 m vandring framför oss på denna raka grusväg.

Och när grusvägen tar slut har vi ytterligare 1600 meter på något mer slingrande skogsvägar innan vi kommer fram till luken. När vi kommer tillbaka till Ardre luke efter lite drygt två timmar och åtta km vandring är det bara en sak som gäller: FIKA!

Som tur är finns det ett lämpligt placerat fikabord precis innanför luken 🙂

Sen kan man ju tro att vi har gått tillräckligt idag men nejdå – efter en lång skön fikapaus tar vi en liten extratur upp till Slottet bara för den vägen är så fin att gå.

Sen är det knappt en kilometer längs den vindlande klintkanten, lite upp och ner då det är sprickdalar längs kanten.
Slottet, fin utsikt från klintkanten 25 meter över omgivningen.
Och det finns en bänk att beundra utsikten ifrån!

Vi fortsätter sen norrut längs klintkanten och tänker att det dyker nog upp en stig så vi kan cirklar tillbaka till Ardre luke, men det gör det inte utan vi går genom brandområdet till Tjängvide luke, och där följer vi stigen tillbaka.

Första gången vi ser en sån här; Rödbrun jordstjärna, Gotlands landskapssvamp.

En bonus med att ta den långa vägen tillbaka är att vi passerar den fascinerande, kuperade delen av brandområdet.

Upp och ner bland gråblekta träd.

Torsburgen är verkligen ett fascinerande område, och det finns många stigar kors och tvärs på olika nivåer så det går alltid att hitta en ny vardagstur. Eller så tar man en tur man gått förut och tycker om 🙂

/Anna, 9 oktober 2021


Om vår tur

Första rundan var 8 km lång, på kuperade stigar och stiglösa områden genom skog, myrmark & djurhagar. Andra rundan var 3 km och gick på kuperade stigar. Fikaplatser och bänkar finns på flera ställen på området. Torrdass vid både Ardre och Tjängvide luke (parkeringsplatserna)

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén