Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Svajde Vät & 5 km

Svajdestugan ligger några kilometer öster om Visby och vi kör dit en fin dag i oktober för en vardagstur längs något av motionsspåren. Här finns grillplatser, en klubbstuga för Svaide Roma SOK som också är öppen för allmänheten, och på vintern dras det upp skidspår i motionsslingorna. Om det är snö och kallt, förstås… 🙂

Vi börjar med att gå den 1 km långa slingan runt Svajde vät, en fin tur i alla väder och särskilt idag då de höstvarma färgerna lyser i solskenet.

Det tar ungefär en kvart att gå runt sjön, och sen väljer vi att fortsätta på fem-kilometersslingan ut i skogen. Det har regnat en del tidigare och en traktor eller något liknande har nyligen kört längs spåret (för att rensa undan och förbereda inför snö och skidspårsdragning, antar vi) så det är lite lerigt och halt här och där.

Det är inte mycket folk i spåret, men det kommer en och annan joggare eller cyklist, och de ostliga vindarna för med sig trafikljudet från 142:an. Det är ändå rogivande att vandra fram bredvid varandra i den höstklädda skogen.

Slingan vi går rundar 2-kilometersmärket och går tillbaka igen bredvid det utgående spåret med bara en tunn sträng av träd och buskar emellan. Strax här efter följer spåret en annan sträckning, och det gör att sista delen upplevs som lång – man tror man har ungefär 1 km kvar men man har 2! Den ”extra” kilometern rundar skyttebanorna sydost om stugan och vätet.

Det finns motionsspår och stigar kors och tvärs i skogarna här så man gör sin promenad precis så lång eller kort som man vill ha den. Vår tur blev 6 km och tog ungefär en timme och 10 minuter, vilket var alldeles lagom långt idag.

/Anna, 16 oktober 2021


Om vår tur

Turens längd 6 km. Finns markerade slingor 1-10 km. Fikabord och grillplatser, toalett, dusch och bastu (mot avgift) i Svajde Roma SOK:s klubbstuga.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén