Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Lindhammarsmyr

Vi är på väg söderut på en liten road trip och stannar till vid naturreservatet Lindhammarsmyr – en av Gotlands största odikade myrar – i Buttle. Enligt Länsstyrelsens information är reservatet ”svårtillgängligt och det finns inga anordningar eller leder för besökare”, och det ser onekligen ut att vara en enda stor våtmark med lite insprängd barrskog här och där, men vi samlar ju på naturreservat och vill ju besöka detta ändå!

Dock får vi lite motstridiga besked från reservatets skötselplan, som säger att ”Området nås lätt från landsvägen som går mellan Roma och Etelhem. Myren ligger endast ett par hundra meter öster om vägen vid avfarten mot Buttle.” och under Anordningar för besökare kan man läsa att ”Området är redan nu mycket lättillgängligt och tillgängligheten behöver därför ej förbättras ytterligare.”

Och dessutom verkar det finnas något spännande som utgår från holmen/halvön mitt i myren. Vi kollar på Lantmäteriets flygbilder och det ser ut som en spång som leder ut till flera mindre spänger. Det kanske är ett fågeltorn eller någon forskningsstation?

Vi parkerar bilen utanför reservatet och börjar gå längs den aktuella skogsvägen norrut. Efter ungefär 300 meter kommer vi till naturreservatets gräns. Skogsvägen vi går på bär spår av tung trafik, och vi börjar ana varför då vi går vidare norrut och plötsligt skymtar en vägbom och en stor gul skylt ett par hundra meter längre bort…

Jodå, en vägbom spärrar vägen och bredvid sitter en gigantisk skyddsobjekt-skylt – en riktigt rejäl stor som säkert är en meter hög och som talar om att det är förbud mot tillträde samt förbud att inom ett skyddsobjekt ta fotografier, göra andra avbildningar, beskrivningar eller mätningar. Eller något i den stilen, jag vågar ju inte fota ens skylten och minns inte exakt vad det stod…

Vägen hit har gått mellan igenvuxna, sanka skogspartier och trots att vi ibland glatt har gett oss ut på ospångad sankmark för att ta oss till andra sidan känns det inte riktigt läge att göra det här. Plus att det är riktigt, riktigt blött i markerna.

Så vi vänder och går tillbaka till vår bil – lite besvikna över att vi inte kom ut på spången på myren, men ganska nöjda med att vi i alla fall kryssat ett naturreservat till på vår lista och nu är uppe i 95 stycken!

/Anna, 23 oktober 2021


Om vår tur

Turens längd 1 km. Grusväg. Obs! Skyddsobjekt som ej får beträdas på halvön mitt i myren.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén