Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Mullvalds, Vitvär & Kaupungs

Vintern har kommit tillbaka (igen!) och med den minusgrader och lätt snötäcke. Dagens vardagstur utgår från Mullvalds strandskog på östra sidan, och det blir en lång solig vandring med flera stopp för medhavd lunch och fika, och vi avslutar med att laga mat ute och spana på stjärnorna över Östersjön.

Vi börjar med att följa Östkustleden söderut ner genom Mullvalds strandskog och Folhammars fantastiska raukområde, där vi också äter lunch vid den nya grillplatsen.

Vi fortsätter sen vidare söderut till campingen, där vi svänger inåt land och följer den rosamarkerade Långa slingan medsols, genom skogarna i Ljugarns utkanter. Här stannar vi också till vid en bänk för en fikapaus med kaffe och Hobnobs. Jag gillar de här lederna runt Ljugarn, det finns många platser att sitta på för paus eller fika, och det finns en hel del annat spännande som jättegrytor, vattenkälla, fornborg, utsiktstorn och såklart vackra områden att vandra i.

Rosa leden är väl utmärkt, men vi lyckas ändå missa en avtagsväg. Vi upptäcker detta ganska snabbt och går tillbaka, hittar rätt väg och fortsätter vidare norrut genom skog och öppna avverkningsområden tills det är dags att korsa väg 143 från Visby och börja ta sig nordost mot Mullvalds igen genom lugna skogsområden.

Padelbanan vid golfklubben har inte vinterförvarat sina utemöbler, så vi slår oss ner här för en sista kaffepaus i skymningen. Sen går vi vidare genom skogen och hedarna i det falnande dagsljuset, och återigen gör det tunna, vita snötäcket på marken att vi kan urskilja tillräckligt för att ta oss nästan hela vägen tillbaka till bilen utan att ta fram pannlamporna. Nästan. Tur vi har dem med oss 🙂

Vid Mullvalds är det mörkt, men vi får snabbt igång en flammande brasa att värma oss vid och sen är det dags att laga kvällsmat! En rejäl gryta blir det, varmt och gott denna kalla (-5°C) men härligt stilla (nåja) och vidunderligt stjärnklara kväll. Det finns en och annan fördel med att solen går ner vid halv fyra…

/Anna, 6 januari 2022


Om vår tur

Turens längd: 16 km. Mestadels skogsstigar och -vägar. Följer delvis Östkustleden (orange markeringar) samt Långa slingan från Vitvärs camping i Ljugarn (rosa markeringar). Fikabord, bänkar, grillplatser och badplatser på flera ställen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén