Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Högklint, Ygne & Hallbros slott

Vi fortsätter vår härliga start på året med ännu en vardagstur! Idag blir det en på hemmaplan då vi utgår från Högklints naturreservat strax söder om Visby. Gårdagens snöfall har ersatts av dimma och det glittrar på mark, i grenar och i barr av fukt och daggdroppar – vackert!

Vi går söderut längs klintkusten och ner på klapperstensstranden vid Ygne. Här får vi vända tillbaka efter ett tag då stenstranden upphör och de vittrande branterna stupar rakt ner i havet utan en enda smal strandremsa att gå på.

Vi tar oss uppför klinten längs småstigar mellan husen (jo, stigen passerar utanför tomterna) och kommer upp på Lillklint precis norr om Tofta skjutfält. Här finns det ett strategiskt placerat fikabord, och vi passar på att ta en paus och njuta av turens första kopp kaffe.

Skjutfältet är öppet för allmänheten nu under helgerna och vi går därför till Hallbros slott längs vägar och stigar inne på skjutfältet. Slottet – en fornborg på en höjd precis på gränsen till skjutfältet – är höljt i dimma och vi tar ännu en fikapaus innesluten av dess övervuxna klippor och stensträngar. Har man fått en rejält stor termos i julklapp ska den utnyttjas!

Vi tar oss ner i skogen norr om slottet och fortsätter vår tur tillbaka till Högklint längs bilvägen. Inga fler stopp då kaffet är slut och det dessutom börjat regna!

/Anna, 2 januari 2022


Om vår tur

Turens längd: 7,5 km. Stigar, skogsvägar, asfaltsvägar. Obs att om skjutfältet är stängt får man gå till Hallbros slott utanför (norr om) stängslet. Flera fikabord längs vägen, grillplats vid Högklint.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén