Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fridhem – Ygne – Kuse änge

Vi fortsätter traditionen med en vardagstur i trakterna runt Högklint på annandag nyår. Förra året var det dimmigt med regnet hängande i luften. Sådan tur har vi inte i år utan regnet öser emellanåt ner och vi blir rejält blöta. Men ”ut på tur, aldrig sur”, eller…?

Vi ställer bilen vid Fridhem, där det pågår någon form av risbränning som syns och luktas lång väg. Som tur är blåser röken ut över havet och följer inte med oss då vi går söderut mot Högklint och upp på klinten.

Utsikt mot Fridhem från Högklint. Någon eldar rejält.

Det är regnkläder på redan från början, och det gäller att gå lugnt på den blöta kalkstenen och de hala rötterna där vi följer stigen längs klintkanten till Ygne fiskeläge. Det är ändå ganska skönt att gå här i regnet, det blåser inte och man håller sig lätt varm då man är i rörelse. Högklint har varit naturskyddsområde sedan 1919 och är numera ett välbesökt naturreservat. Här finns en spännande geologi med riktiga raukar, falska raukar, avsatser, klevar, rasbranter och grottor. Men de flesta kommer nog hit för utsikten 🙂

Vi passerar Rövar Liljas håla, där en del av klinten spruckit, glidit ut och bildat en falsk rauk. Enligt sägnen användes hålan som bas för tjuven Jonas Nilsson Lilja då han på 1700-talet terroriserade den gotländska landsbygden med sina stöldräder. Idag ger ”grottan” inte särskilt mycket skydd, men jag har hört det sägas att det förr fanns en underjordisk förbindelse mellan hålan och grottan Trullkällarhul vid Stenkumla. Har dock ingen som helst aning om detta är sant.

Svep för fler bilder.

Vid Ygne fiskeläge pågår någon form av styrd borrning till en av fastigheterna, stora maskiner som bullrar och många, långa borrpipor ligger på marken. Vi säger hej till folket där och går söderut på Ygnevägen, förbi huset vid vägs ände och in på stigen som går vidare längs staketet. Ett par hundra meter senare gör stigen en riktigt brant gir uppåt, och vi tar oss upp 20 höjdmeter till, kasande på blött grus och blöta rötter. Tur det finns grenar att hålla sig i!

Väl uppe går vi ut till Lillklint med sitt strategiskt placerade, vindskyddade picknickbord med fin utsikt över havet. Vi har gått i ungefär tre kilometer så vi borde ta en liten paus, men det är alltför blött och regnigt för att sitta stilla så vi fortsätter vidare på stigen inåt land längs det höga stängslet till Tofta skjutfält.

Picknickbord <3

Det går svagt uppför nu och en kilometer senare kommer vi fram till nästa branta stigning – tio meter upp på fornborgen Hallbro slott. Här uppe träffar vi faktiskt på en annan vandrare, som vi växlar några ord med om vädret (vad annars en dag som denna) innan hen försvinner in i regndimman igen.

Det är verkligen läge för kaffe nu, men det regnar fortfarande rejält och vi bestämmer oss för att gå vidare till Kuse änge och fika i bulhuset där. Men först ska vi ta oss nerför backen igen…

Ett steg i taget…

Skogsstigarna är delvis översvämmade kring de bäckar och den brya som finns i området, men vi tar oss ganska lätt förbi. När vi kommer ut ur skogen följer vi en grusväg som tar oss över fälten ut till Ygnevägen, och sedan svänger vi in på en annan grusväg som tar oss till Kuse änge med sitt fina bulhus där besökare kan rasta och värma sig. Det finns också ett mindre bulhus bredvid med förråd och handikappanpassad toalett.

Det är tomt på folk idag, och vi har tyvärr ingen ved för att tända en eld så det är ganska kallt i huset. Men vi får fyr på den gamla fotogenlampa som finns här och ett par värmeljus jag har med i ryggsäcken, och det är skönt att slippa regnet.

Äntligen kaffe!

Trots våra fina regnkläder är vi ganska blöta, och kaffet förmår inte riktigt värma upp oss, så efter 25 minuter börjar vi huttra alltför mycket för att vilja sitta stilla. Så på med regnkläderna igen och sen ut!

Vi fortsätter norrut genom grinden i andra ändan av änget och svänger höger då vi kommer till Kusevägen. Raska steg för att få upp värmen igen. Sjuhundra meter senare kommer vi till Soliga vägen (som inte alls lever upp till sitt namn idag), strax därefter korsar vi Högklintsvägen och gör en kringgående manöver in på Fridhems område igen via norra grinden.

Sen återstår bara att korsa den vilt forsande bäcken på bron och ta oss nerför backen vid Fridhem. Vid bilen försöker vi ruska av oss överflödigt vatten från kläderna innan vi sätter oss i bilen igen och kör hemåt med full värme på. Och nu är vi glada över att vi faktiskt kom oss ut idag 🙂

Det finns många stigar och vägar att promenera på i detta område – läs gärna mer om våra tidigare turer.

/Anna, 2 januari 2023


Om vår tur

8 km vandring på stigar & vägar med härlig utsikt över hav och land & fina fikaplatser både ute och under tak. En fin dag ser du ända in till Visby från fornborgen Hallbro slott!

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén