Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sälle gravfält

Efter regn kommer… snö? En bitande kall januaridag med lätt snöfall och nordliga vindar far vi söderöver till Vallhagar i Fröjel. Sist vi var här hittade vi några patinerade vägskyltar i trä och rödvita snitslar som fick oss att fundera på om det kanske var någon ny vandringsstig på gång. Dags att undersöka det! (Spoiler alert: Vi får utforska det vidare en annan gång…)

Vi parkerar vid Vallhagar och går norrut på vägen utanför bandtunet. Himlen är grå men kinderna blir röda av den isande kalla vinden – det är hätta upp en stor del av turen. Ganska snart klättrar vi över stättan vid skylten mot Sälle gravfält. Sist banade vi oss fram här mellan lårhöga ormbunkar, men sen dess har någon röjt stigen och det är lätt att följa de vita stolparna som markerar kulturled.

Hjulkorsgrav. Nav, ekrar, hjul.

Det finns hundratals gravar vid Sälle, bland annat flera hjulkorsgravar som syns extra bra nu med det tunna täcket av pudersnö. Det finns också massor av tallar som växer överallt i och runt gravarna och som bidrar till den där ”död och begraven och glömd civilisation”-känslan som jag brukar få på sådana här platser. Som att man nästan kan förnimma de där årtusendena som passerat. Och att om man bara kisar lite kan man nästan se hur det var här, då för tvåtusen år sen, när de döda lades till ro här och stenmonumenten uppfördes.

Vi lämnar gravfältet via dess södra ände med fin utsikt över fälten, och följer en skumpig skogsväg genom den fina tallskogen. Sen tar vi faktiskt närmaste vägen tillbaka till Vallhagar – det är så isande kallt i vinden att vår äventyrslusta har minskat betydligt och vi bestämmer att vi ska nog utforska området lite mer en annan gång…

Svep för fler bilder.

Vid Vallhagars parkering finns ett picknickbord som är relativt vindskyddat, och där sätter vi oss för en avslutande kaffipaus, för man ska ju dricka kaffi ute när man är på tur.. Även om det kräver hätta upp & handskar på…!

/Anna, 6 januari 2023


Om vår tur

4 km vandring på lättvandrade stigar & vägar i fin skog. Parkering & fikabord vid Vallhagar.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén