Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Etelhem Sigvalde – Garde Autsarve

Vi hade egentligen tänkt gå den fina slingan i Etelhem Hageby, men det är översvämmat och broarna över bäcken ligger under vatten så vi tar oss istället till högre höjder på ett annat ställe – närmare bestämt motionsspåren vid Etelhem Sigvalde. Där ser om vi kan hitta en väg till den fina kulturslingan i Garde Autsarve. Och det kan vi!

Det finns en bra parkering vid spårstarten uppe på toppen som vi utgår från, och plockar ihop en egen variant av de många stigar och markerade motionsspår som finns här. Vi följer ledningsgatan västerut där den böljar fram i det kuperade landskapet. Efter en kilometer delar ledningen sig i två, och vi lämnar den för att istället följa en stig sydväst genom skogen. Stigen är något odefinierad i början men det rättar snabbt till sig och det går lätt att följa den hela vägen fram till vårt mål.

Tydlig stig!

Det är delvis översvämmat även här, men inte mer än att vi klarar av att ta oss förbi. Kängorna blir blöta med fötterna förblir torra. Efter ungefär en kilometer på denna väg når vi fram till den kalkugnsruin och mindre flytt”block” som finns med på Autsarves kulturstig. Ruinen är rejält övervuxen och flyttblocket (som ligger en bit in i snårskogen) står i vatten så det blir inget poserande för foto där.

Vi fortsätter vidare en halv kilometer längs stigen och stannar för fika på kullen med utsikt över skogarna och fälten och kyrktornet i Garde.

Svep för fler bilder.

Det är ett fint ställe att fika på, och vi sitter här ett tag och njuter av utsikten. Tyvärr går solen i moln och det blir ganska kyligt, så vi får bryta upp och ge oss iväg. Vi följer kulturstigen runt, passerar ett sojd och andra spännande fynd, men strax är vi ute på skogsvägen igen och vandrar tillbaka mot Sigvalde.

Blair Witch-vibbar 🙂

Vi funderar lite på om vi ska utöka turen och ta en sväng förbi Sigvalde träsk , men bestämmer oss för att det får bli en annan dag. Nu börjar det snart skymma, och vi har en bit att köra tillbaka till Visby. Och det var ett bra beslut, strax efter att vi lämnat Sigvalde kör vi in i ett ilsket litet regnväder och vi är ganska nöjda med att sitta inne i en varm bil då.

/Anna, 15 januari 2023


Om vår tur

6 km vandring från Etelhem Sigvalde motionsspår, via en skogsväg till kulturslingan i Garde Autsarve och tillbaka igen. Fika med utsikt.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén