Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Garde Autsarve kulturstig

På en fin kulle i Autsarve, Garda, börjar en av de hemligaste natur- & kulturstigarna på Gotland. Enda orsaken att jag vet att den finns är att Garda Hembygdsförening sökt och fått bidrag för att ställa den i ordning, men jag kan inte hitta någon mer information om den online. Så en vacker sommardag far vi helt enkelt ner till Garda och letar upp den!

Det finns Autsarve på flera ställen på Gotland, men vi tar sikte på det som finns i Garda, så klart. Vi kör långsamt på den snirklande vägen som leder förbi de fina husen och gårdslängorna, och plötsligt ser vi något uppe på en kulle – en solblekt röd flagga bredvid en stolpe med en liten skylt på. Mycket riktigt, här börjar Autsarve kulturstig!

Flagga & skylt.

Vi parkerar framför skylten, och ger oss ut på stigen. Den är välskött, klippt och väl markerad med röda prickar och band. Tun, sojd och annat intressant längs vägen är försedda med informativa skyltar.

Svep för fler bilder.

Slingan är inte lång, ungefär en kilometer. Halvvägs igenom kan man gå en extra-tur (blåmarkerat i kartan nedan) för att kika på en förfallen, rejält övervuxen kalkugn och ett flyttblock. Och det gör vi, såklart!

Röd kulturstig och blå extra-utflykt.

Kalkugnen ligger ca 350 in längs vägen och kan vara svår att se, men vi har ju Riksantikvarieämbetets app Fornsök och hittar den lätt. Flyttblocket är lite svårare, men har man bara hittat ugnen är det lätt att följa kartan, och vi stöter ganska snart på det.

Skogsvägen vi går på leder enligt kartan vidare västerut, och det ser ut som att man kan gå en längre tur, antingen en rundslinga och komma ut söder om Autsarve, eller på stigar bort till Sigvalde träsk. Men vi bestämmer oss för att fortsätta kulturstigen runt idag och återkomma för mer utforskning.

Vi vänder tillbaka österut och rundar en konstutställning av skräp som hittats i skogen – glasflaskor, spannar och pottor, skrot av diverse slag – och ett ”utomhus-konferensrum” i en glänta. Sen är vi strax tillbaka till starten, och vi skriver såklart en glad hälsning i den gästbok som finns uppsatt!

En fin liten tur en härlig sommardag!

/Anna, 11 juni 2022


Om vår tur

Knappt 2 km vandring längs en markerad kulturstig med informativa skyltar. Skog och hällmark. Bänkar & grillplatser längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén