Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Rundtur i Rone (igen)

En vacker försommardag ger vi oss ut på en vardagstur i Rone för att utforska några nya sträckor av vandringslederna i Rone. Vi parkerar vid badstranden och går söderut, in i Ålarve naturreservat, vars strandängar fortfarande är rosa av trift.

Vi följer gångvägen ut till grillplatsen och går vidare på stigen över de steniga strandängarna. Nu är det torrt och lättframkomligt, men vår och höst kan det vara riktigt blött och översvämmat. Efter två kilometer ska vi svänga inåt land. Det är mycket sparsamt med ledmarkeringar och de få som finns är ibland lite skymda, så vi håller lite koll på kartan samtidigt. Även om det inte finns jättemånga stigskäl eller vägar att välja på vore det trevligt med fler markeringar längs vägen som bekräftar att man är på rätt väg och inte missat en avtagsväg någonstans.

Idag ska vi följa den rosa stigen/åkervägen inåt land.

Vi följer åkervägen i knappt två kilometer genom skog och beteshagar. Det är inga djur längs vår väg, men vi kan se kossor och kalvar en bit bort i angränsande hagar.

Sen lämnar vi den rosa rundan och går vidare på den orange (vilket vi vet eftersom vi har köpt kartan, för det finns inga markeringar längs vägen). Sen traskar vi fram i gassande sol på spikraka grusvägar i odlingslandskapet i drygt två kilometer, upp förbi Vinarve gård, där vi sen svänger vänster in på en mindre grusväg, skuggad av stora fina träd.

Stridsvagnar göre sig ej besvär!

Och strax därefter svänger leden in i skogen på en fin, väl upptrampad skogsstig som leder oss fram till en riktigt mysig picknickplats i skuggan av vackra träd vid en damm som nyligen anlagts för att fånga kväve och fosfor. Här sitter vi länge och njuter av vårt medhavda fika.

Svep för fler bilder.

Men så småningom är det dags att gå vidare, och vi funderar på om vi ska hitta en egen väg genom hagar, fält och skogar ut till havet igen, men vi bestämmer oss för att följa den orange leden tillbaka längs den väg vi kom och sen följa den gula leden ut till Uggarde. Sagt och gjort, 2,5 kilometer senare är vi vid Uggarde gård och svänger söderut in på fägatan och fälten med de enorma bronsåldersrösena.

Idag väljer vi att också gå den markerade natur- & kulturstig på ett par kilometer som leder runt några av de större rösena, innan vi fortsätter söderut längs den snustorra, spruckna åkervägen, där mynta växer i massor och sprider sin härliga doft då vi rör vid de små, dammiga tuvorna.

När vi kommer ut till kusten svänger vi norrut och följer den gula stigen tillbaka till Ronehamn, men vi genar dock över udden vid Kroken. Vi är ganska varma och dammiga när vi kommer tillbaka till bilen, så skönt att det finns en fin badplats precis bredvid! 🙂

/Anna, 12 juni 2022

Andra turer i området:


Om vår tur

14 km längs stigar, skogs-/åkervägar & grusvägar. Beteshagar passeras. Många fornlämningar i omrdet. Fikabord, toalett, badplats vid start i hamnen. Fikabord & grillplats i Ålarve, och ett fikabord vid Sipparhagen (?) i turens nordvästra del. Karta finns att köpa, sparsamt med markeringar längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén