Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Rone Uggarde rojr

Strax öster om Uggarde gård i Rone finns en liten parkering och en informationsskylt om Uggarde rojr, ett stort gravfält med ett av Sveriges största bronsåldersrösen. En natur- och kulturstig markerad med låga pinnar med vitmålad topp leder runt området, med en tillhörande folder och skyltar med mer information.

Det är så otroligt fascinerande att vandra omkring mellan rösena – vissa av dem är rejält höga och dominerar landskapsbilden, andra är skadade med sina stenar spridda omkring. Och de har funnits här i tretusen år…

Svep för fler bilder.

Även naturen är fascinerande, det är stora, karga områden omväxlande med gräsgröna, frodiga plättar. Och massor av blommor – faktiskt ser vi en hel del Krutbrännare, en vitblommig orkidé som är rödbrun på toppen!

En fin liten tur, som man kan gå fristående eller som vi gjort idag, en del av en längre tur i Rone.

/Anna, 12 juni 2022


Om vår tur

2 km tur i beteshagar med varierande natur (torr hällmark & grönt gräs). Stättor måste passeras. Markerad natur- & kulturstig med informationsskyltar. Parkering vid stigens start.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén