Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Forssjö friluftsområde

Vi är på besök i Katrineholm och gör en utflykt till Forssjö friluftsområde för en vardagstur denna soliga junidag. Vi parkerar vid en helt enorm grusplan med plats för massor av bilar, och följer en stig in i skogen. Stigen är bred, grusad och märkt med ceriselila skyltar.

Väl skyltad.

Vi tänker att det är fint med en tillgänglighetsanpassad tur, men efter lite drygt trehundra meter slutar den plana stigen och övergår i en förvisso bred men rejält brant backe som inte är riktigt lika tillgänglig. Efter ytterligare trehundra meter är vi tjugo höjdmeter högre upp och aningens andfådda. Sörmlandsleden etapp 27 ansluter här till den lila stigen, och vi följer dem in i Skirtorpssjöns naturreservat, en rullstensås med rejäla åsgropar med rejäla namn som Jättens handfat, Jättens tvålkopp och Glysas källare, efter en jätte som bodde här i krokarna.

Svep för fler bilder.

Det är skirt och stilla här i den vackra skogen med marken täckt av lingon- och blåbärsris. Man hör trafiken från de omgivande större vägarna, men det är inte alltför störande. Efter ett par kilometers vandring kommer vi fram till den vattenfyllda åsgropen Jättens handfat, även kallad Skirtorpssjön.

Det finns många små bryggor i mycket varierande skick som sticker ut i sjön från alla sidor, och vi undrar lite vad de har varit till för. Lite senare hör vi från något håll att det för många år sen sattes ut fisk i sjön och att bryggorna är från den tiden.

En av de bättre bryggorna.

Den lila slingan följer sjön runt men vi väljer att gå vidare en bit till längs Sörmlandsleden. Hela området är kuperat, med många stigar kors och tvärs och det är riktigt skönt att gå på den mjuka marken.

Knappt fyra kilometer in i vår vandring kommer vi till ett elljusspår, och vi slår in på det. Nu är det en bred, grusad stig igen, och det går upp och upp och jättemycket upp! Sen går det tack och lov ner igen, och nu är det dags för oss att börja tänka på återfärden. Men först fika! Det finns en lämpligt placerad stock i korsningen mellan led och elljusspår, och där slår vi oss ner för kaffi.

Fika – den viktigaste delen av turen!

Vi vet det inte nu, men om några månader kommer vi att komma vandrande nerifrån Forssjö längs just denna etapp av Sörmlandsleden vidare mot Katrineholm. Idag följer vi leden tillbaka mot Skirtorpssjön och sen tar vi den lila stigen för återfärd söder om sjön. Vi passar på att inspektera den trevliga grillplatsen vid sjön, och vandrar sen tillbaka samma väg vi kom, nerför backen och tillbaka till parkeringen.

En fin dag och en fin tur!

/Anna, 18 juni 2022


Om vår tur

Vi vandrar 10 km i vacker, kuperad barrskog med en fikapaus halvvägs.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén