Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fjellskäfte

Vi kryssar naturreservat hemma på Gotland, och tycker det är kul att göra det även i Sörmland eftersom vi är här en hel del. Vi har lite att jobba på – Sörmland är mer än dubbelt så stort och har 175 naturreservat mot Gotlands 155. Men varje resa börjar ju med första steget… Så, en solig junidag far vi till Fjellskäfte naturreservat för en tur längs en rullstensås i vad som benämns en av Sörmlands finaste barrskogar.

Svep för fler bilder.

Det finns en fin, markerad stig som leder fram uppe på rullstensåsen och som vi följer i ett par kilometer fram till sjön. Här hittar vi en annan stig som går nedanför åsen, precis i strandkanten, och den följer vi tillbaka.

Spår av bävrar 🙂

Efter knappt en kilometer hittar vi en fin grillplats med bänkar och utsikt mot sjön – perfekt fikaläge, om det inte vore för de lätta men ganska svala nordliga vindarna som drar in från sjön.

Fika-/grillplats med utsikt.

Vi väljer istället att fortsätta gå en bit, och snirklar oss upp mot rullstensåsen igen. Det är verkligen en fin skog, och en härlig sommardag som denna är den såklart ännu vackrare. Men det är inte bara bävrar som fäller träd – granbarkborren har härjat vilt här och det finns flera områden med massor av döda, knäckta granar. Det finns varningsskyltar och information om att man ej bör besöka området vid blåsigt väder, och det kan jag förstå.

Men idag var det sol och hyfsat lugnt, och det blev en fin tur på totalt fem km.

/Anna, 19 juni 2022


Om vår tur

Vi vandrar 5 km på en rullstensås längs en sjö i vacker barrskog.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén