Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fallets fornby & Filehajdar

Sista söndagen i januari kör vi mot Tingstäde för en vardagstur på Filehajdar. Vi tänkte spana in Fallets fornby, och sen se om vi kan hitta en fin rundvandring genom skogen och hällmarken. Men vi börjar vi med att missa den lilla, omärkta avtagsvägen som leder in mot fornbyn så vi får svänga runt och köra tillbaka. Vägen in är smal och lite skumpig men klart farbar, och det syns spår av andra bilar så vi har gott hopp om att komma hela vägen fram till parkeringen.

P-skylt!

Vi parkerar här, och går vidare längs en skogsväg en knapp kilometer till fornbyn. Området är märkt med naturreservats-skyltar, men det är inget som finns med på kartan – jag har i och för sig för mig att en utvidgning av de skyddade områdena har diskuterats länge men inget är beslutat än så vitt jag vet. Och skyltarna ser ut att ha suttit här ett tag.

Det finns också en informationsskylt och en låda med foldrar som beskriver den 400 m långa kulturstigen genom byn med en intressant blandning av övertorvade husgrunder, stenvastar och gravrösen. I byns västra ände finns en ganska bred passage genom den omgivande skogen, och vi följer denna ut mot det som tidigare var Tingstäde skjutfält. Här finner vi en massa fd ”vägar” kors och tvärs och det är inga problem att hitta en som leder västerut till den grusväg vi vet leder ner till Grodväts naturreservat och fikabordet vid Tingstäde träsk.

Fikapaus i hyfsat vindskyddat läge med utsikt mot Tingstäde träsk.

”Hyfsat vindskyddat” innebär att vi sitter i lugn och ro och fikar, men då kaffet är uppdrucket börjar vi röra på oss igen för att få upp lite värme. Vi följer vägen tillbaka och svänger sen söderut, in i ett område som är rejält översvämmat, med förrädisk is som lagt sig på de översvämmade områdena. Men lite skickligt tuv-skuttande (=försiktigt klivande) så tar vi oss förbi och kommer in i Filehajdars smala naturreservat.

Svep för fler bilder.

Om några månader kommer det att vara fullt med luddiga, lila nipsippor här, men nu är det inget som blommar och hela världen går i en matt brungrå färgskala. Även jag 🙂

Vandrarens väg över hällmarksvägen.

Vi passerar förbi det gamla kalkbrottet och strax därefter svänger vi norrut på en skogsväg som vi hoppas kommer att ta oss en bra bit tillbaka mot fornbyn. Jag är lite orolig, kartan visar att vi kommer att passera mellan några myrar och vät, och med tanke på så översvämmat det var tidigare håller jag tummarna att vi kommer att kunna ta oss fram.

Till vår förvåning ser vi också här bilspår, på denna smala skogsväg som tidvis definitivt inte är tillräckligt bred för en bil, det är knappt vi kan gå bredvid varandra. Vi funderar på om det kan vara några cyklar med breda däck som cyklat extremt väl-synkroniserat och parallellt med varandra, men efter drygt en kilometer ser vi faktiskt bilen som lyckats ta sig fram här – en VW Caddy, ett par jägare med en hund och sitt fällda byte. Tydligen var det sista dagen på rådjursjakten idag.

När vi passerat Caddyn är det definitivt slut på framkomligheten för bil, oavsett vilken bil man har. Vägen blir en stig och den svänger oroväckande mycket åt fel håll…Men sen skärper den till sig och leder oss ut på den skogsväg som tar oss 1,5 km tillbaka till starten och vår parkerade bil.

Vi lyckades med det vi hoppades på och fick ihop en riktigt fin rundslinga här! Mycket nöjda! 🙂

/Anna, 29 januari 2023


Om vår tur

10 km vandring på mestadels skogsvägar i varierande men framkomligt skick. Fikabord vid Grodvät & Tingstäde träsk. Intressanta fornlämningar vid Fallet.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén