Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Björkume – Törrvesklint

Söndagen är en riktig söndag med sovmorgon och brunch, så vi kommer inte ut på tur förrän på eftermiddagen, då vi kör till Björkume naturreservat norr om Visby och sedan vandrar längs Klintkustleden fram till Törrvesklint och tillbaka igen genom skogen.

Det är isblanka vägar och en del snö längs vägen ut till Björkume, och sen är det en del snö i skogen i början av leden, men då vi kommer ut mot kusten är all snö bortblåst. Det är ett populärt strövområde och vi möter några vandrare längs vägen, men inte fler än att de kan räknas på en hand – inte särskilt trångt eller överbefolkat alltså! 🙂

Vi vet sen tidigare att det finns flera fikabord i Björkume, och vi hittar dessutom en sprillans ny grillplats vid kusten i Allstädar! Vedboden är tom och har vält (förmodligen i veckans storm) så vi tippar tillbaka den så den är upprätt. Dagens samhällsinsats! Det är ändå lite för tidigt för fika, så vi fortsätter vår vandring genom Stenkyrkehuk, upp vid fyren och sen in i skogen igen och fram till Törrvesklint där vi har en härlig utsikt över Östersjön.

Vi vet också sen tidigare att det finns inga fikabord här, så idag har vi tänkt till i förväg och tagit med oss hängmattan, som vi spänner upp mellan ett par strategiskt placerad träd i lä en bit in på klinten. Här kan vi sen sitta skönt (om än lite vingligt med kaffemuggen) och njuta av vår paus. Och sen kan man ju alltid sträcka ut sig i den för en riktig vilopaus…

Efter pausen återvänder vi till Björkume, men i stället för att gå tillbaka samma väg följer vi stigar och skogsvägar i sydlig riktning. Det är bara då vi korsat och följer grusvägen till Stenkyrkehuk en kort bit vi får problem – någon har dolt den skogsväg vi tänkt vika av på med upplag av grus och ris, men vi upptäcker ganska snabbt att vi gått för långt och kan ta oss förbi upplagen och fortsätta på rätt spår.

Det är alltid så rogivande och uppladdande att vandra i skogen och tystnaden, och det är inte förrän vi kommer riktigt nära Kappelshamnsvägen som vi hör den sporadiska trafiken igen. Vi avslutar vår tur med ännu en kaffepaus (stor termos i julklapp!) vid dammen som finns vid Björkumes sydvästra entré, och ser på solnedgången över trädtopparna.

/Anna, 23 januari 2022


Om vår tur

Turens längd: 11,5 km. Markerad led (Klintkustleden) från start till Törrvesklint. Skogsvägar och -stigar tillbaka. Fikabord på flera ställen, grillplats vid havet i Björkume.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén