Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tjelvars grav & Blautmörskogen

Söndagens vardagstur går till östra sidan, närmare bestämt till området kring stensättningen Tjelvars grav strax nordväst om Åminne. Vi har rekat en väg dit österifrån, men en ”Endast behörig motortrafik”-skylt stoppar oss och vi får köra den långa vägen runt i stället.

Vi parkerar vid den norra av de två fornborgar som finns i området. Ovala klippklinter med branta sidor som sticker upp tio meter över omgivande mark. Som i och för sig är mest skog nuförtiden, men man kommer i alla fall upp i nivå med trädtopparna 🙂

Vi klättrar upp på fornborgen, beundrar utsikten, och går sen västerut längs skogsvägen. Vi passerar den väl restaurerade skeppsättningen Tjelvars grav, och fortsätter sen mot Blautmörskogens naturreservat. Det har avverkats en hel del i skogarna på båda sidor om vägen, men de gravfält som finns är väl markerade med blågula plastband och skyddade från skogsmaskinerna.

Blautmörskogen är ganska sumpig och igenväxt i denna ände, men då vi kommer fram till sydvästra hörnet finner vi faktiskt en relativt nyanlagd skogsväg in i reservatet. Men även denna är ganska översvämmade och leder bara fram till ett annat avverkningsområde, så vi nöjer oss med denna lilla titt och går sen tillbaka till Tjelvars grav, där vi slår oss ner för en fika vid picknickbordet.

Efter fikat undersöker vi den södra av de två fornborgarna. Denna är mer igenvuxen och svårare att ta sig upp på, men vi hittar en klintkant som inte är alltför brant och klättrar upp. Härifrån har vi fin utsikt över fält och skog söderöver, men då det börjar skymma stannar vi inte så länge utan klättrar vi ner och kör tillbaka till Visby igen.

/Anna, 27 februari 2022


Om vår tur

Längd: 6 km. Skogsväg, och frigång på de båda fornborgarna. Fikabord vid Tjelvars grav.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén