Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vallstena Naturstig

Vem behöver en öl för After Work när man kan köra till Vallstena och Alvena Lindaräng och utforska den naturstig man upptäckte förra veckan? 🙂

Det finns inte särskilt mycket information om stigen på nätet, inga kartor och Vallstena Hembygdsförening (som enligt Naturskyddsföreningen har lagt upp stigen) verkar inte ha någon aktiv webbplats. Men vi har ju varit på tur förut, och vi har ju rekat första kilometern då vi var här förra veckan, så vi vet vart vi ska ta vägen – över stättan, följ de bleknade gula markeringarna genom hagen.

Sen blir det lite svårare, skogsmaskiner har kört sönder en del av stigen och det är lite översvämmat här och där. Stigens skyltning har också några år på nacken, den gula färgen är blekt och flagnar, och ofta får vi stanna och speja efter nästa blekgula markör – en skylt eller en målad ring ring runt en trädstam.

Men vi lyckas ta oss fram – det är bara på ett ställe vi tappar bort stigen helt och det är längs ett fält ungefär två kilometer in på stigen. Fältet är kantat med ogenomträngliga snår, men vi kan gå över fältet och i andra ändan hittar vi stigen igen! Här hittar vi också ett rejält övervuxet gravfält med en knappt synlig skeppssättning.

Det är ganska sparsamt med gula stigmarkeringar även hädanefter, men nu går vi på ordentliga skogsvägar och varje gång vi ska svänga av hittar vi en stigmarkör.

Vi kollar också då och då på Lantmäteriets online-karta Min Karta så vi har lite koll på ungefär vart vi är på väg – det är ju obanad mark och vi har ingen koll på hur lång stigen är. När jag sedan laddar upp GPX-spåret till den karta jag har med här i bloggen – umap/Open Street Map – ser vi att naturstigen faktiskt finns med på den!

Vi avslutar med lite drygt en kilometer spikrak grusväg, innan det är dags att svänga söderut igen, och ta oss tillbaka till sydöstra hörnet i Alvena Lindaräng och vidare till parkeringen i nordvästra.

Ett mycket trevligt sätt att börja helgen på!

/Anna, 4 mars 2022


Om vår tur

Längd: 6,5 km. Natur-/kulturstig, markerad med slitna, ljusgula markörer. Får bana sig fram på delar av sträckan då den ursprungliga stigen växt igen eller skogen har avverkats. Fikabord i Alvena lindaräng.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Anna 6 maj 2022

    Fick en fin tur ikväll med god hjälp av er karta! Tack så mycket 😊

    • Anna 6 maj 2022 — Inläggsförfattare

      Vad kul att höra! Det är en kul stig att gå, och måste vara fint i änget nu när blommorna börjar slå ut 🙂

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén