Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Träskvidar

Vårvädret fortsätter med härligt soliga dagar, och vi tar oss ut till Hellvi för en vardagstur i Träskvidars naturreservat.

Vi parkerar vid kyrkan och följer en skogsväg norrut. Den här norra delen av reservatet lutar ner mot sjön Fardumeträsk. Vägen går genom vacker, ganska öppen barrskog där ljuset strilar ner genom barr och grenar, på både raukar och klintkanter. Det är alldeles lugnt och stilla, inget ljud från civilisationen utan bara fågelkvitter.

Vägen vi följer är torr och fin och finns med på Lantmäteriets karta, även om den blir mindre och mer igenvuxen ju längre norrut vi kommer. Efter knappt två kilometers vandring stöter vi på en korsande skogsväg – ej utmärkt på kartan – som verkar leda neråt till sjön. Så vi slår in på den, och tar oss lugnt fram längs den delvis ganska översvämmade vägen.

Vi kommer ner till sjön och vägs ände efter en halv kilometer, men vi rekar på kartan och ser att det verkar finnas ett litet båtläge strax norrut, så vi ger oss glatt norrut in i skogen längs sjöstranden.

Skogen är gles och enkel att gå genom, strax är vi framme vid båtläget med en massa halvt vattenfylld, infrusna ekor. Det finns inga picknickbord och det är dessutom skuggigt och ganska svalt här inne bland träden, så vi väljer att gå västerut upp längs grusvägen till de högre belägna områdena.

Här är det soligt och skönt, och det finns fina stenar att sitta på mitt ute på alvaret. Dags att äta lunch!

Mätta och varma fortsätter vi sedan söderut över alvar, hällar och eneskogar längs en annan skogsväg, som leder oss tillbaka till Hellvi kyrka och vår bil. Naturreservatet har ytterligare en del, de stora hagarna med ekträd söder om kyrkan. Vi kikar in där men gör ingen större utflykt då det är ganska blött i det här låglänta området.

En trevlig tur i ett vackert skogsområde!

/Anna, 5 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 6 km. Skogsvägar och stigar, en kortare sträcka genom ostigad skog längs sjön.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén