Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Polhemsgården – Kutkäldu

Onsdagens vardagstur går till Polhemsgården i Tingstäde, där Tingstäde Hembygdsförening har dragit upp en naturstig längs bäcken från gårdens baksida till Kutkäldu, en naturlig källa ungefär 1,5 km bort.

Det har snöat lite under dagen, och det ligger fortfarande is på dammen, men vi ser ändå vårtecken som t ex årets första vitsippa! Den lyser vit och glad mot oss i den soliga backen bakom Polhemsgården.

Stigen går längs bäcken som slingrar sig fram. Info-skyltar längs vägen talar om att bäcken försvinner ner i marken emellanåt, så bäckfåran är helt torrlagd, och sen porlar den upp igen lite längre fram. Det stämmer 🙂

Så här års är det mest torrt fjolårsgräs, ris och en hel del omkullfallna träd tvärs och längs stigen, men det blir nog riktigt vackert här när grönskan spirar och löven slår ut.

Efter ungefär 1,5 km kommer vi fram till själva källan Kutkäldu – det bubblar friskt fram i en inhägnad damm, och rinner sen vidare i bäcken. Här finns det också flera fikabord, en kolarstuga samt badtunna man kan hyra av just Tingstäde hembygdsförening.

Vi väljer sen att gå tillbaka till Polhemsgården längs grus- och asfaltvägen, för att få lite variation. En lagom vardagstur en onsdag efter jobbet!

/Anna, 30 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 3 km.

Vandringen börjar i hörnet av gräsplanen bakom Polhemsgården i Tingstäde, och går längs en slingrande bäck till Kutkäldu, en färskvattenkälla. Vid Kutkäldu finns en kolarkoja, badtunna och flera fikabord. Tingstäde Hembygdsförening driver både Polhemsgården och Kutkäldus koja och tunna.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén