Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Svarthäll – Stenkyrka

Dagen gryr, och vi har sovit ända till klockan åtta! Gårdagens första etapp på 24 km från Kappelshamn – Svarthäll tog tydligen på krafterna.

Men, som vi fattar först långt senare, är det ju sommartid nu så vi har egentligen bara sovit till sju… Gårdagens solsken har ersatts av mulen himmel, och de isande vindarna med mildare sådana.

Men det är någon minusgrad ute, så vi är inte så där överdrivet hurtiga på att kravla sig ur sovsäcken… Men till slut måste vi, för ett besök i naturen och för att göra frukost.

En ensam hundvandrare passerar, i övrigt är vi helt ensamma här i fågelkvittret och vågbruset. Och bara för att det är så mysigt och skönt med lite värme gör vi upp en morgon-eld. Frukosten (gröt) tillagas sen på gasköket.

Tältet går snabbt att packa ihop, det är nästan ingen fukt i det och vi ska ju ändå hem ikväll, så vi är på gång redan strax efter nio. Idag ska vi följa Klintkusteleden söderut en bit. Första sträckan från Svarthäll går över sandstranden via Ireåns naturreservat, sen tar vi oss uppför klinten i södra änden av Ireviken. Därefter är det stenig, rotig, slingrande skogsstig för hela slanten tills vi kommer ner på grusvägen norr om Lickershamn.

Inget är öppet i Lickershamn så här års, så vi sätter oss vid ett picknickbord i fiskeläget och äter upp våra sista snacks. Sen går vi de tre kilometrarna upp till Stenkyrka, där vi tar bussen upp till Lickershamn och vår bil som är parkerad där så vi kan köra tillbaka till Visby. Komplicerat? Ja, det blir så när man ska gå en tur som inte startar och slutar på samma ställe… 🙂

/Anna, 27 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 12 km.

Vandring 9 km längs Klintkustleden (markerad led) från Svarthäll/Ireviken till Lickershamn, mestadels skogsstigar och -vägar. Fikabord, grillplatser och badmöjligheter på flera platser längs turen. Fin utsikt från klinterna.

Vandring 3 km längs grusväg med sporadisk biltrafik Lickershamn – Stenkyrka. Busshållplats och affär i Stenkyrka.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén