Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kappelshamn – Svarthäll

Det var alldeles för länge vi sov ute och vi har bestämt att den här helgen ska det ske! Vi kommer tyvärr inte iväg på tält-tur redan på fredagen pga logistikproblem (det tar mycket längre tid att packa ihop allt än man tror…) så vi får ändra våra planer litegrann.

Det går ingen buss till Kappelshamn på lördagmorgonen så vi kör dit och parkerar vid badplatsen. Tanken är att vi rundar Hallshuk och sen går söderut på Klintkustleden och hittar någonstans att campa. I morgon går vi så långt vi vill och orkar och anpassar turen så att vi kan hoppa på en av de få bussar som går till Kappelshamn på söndagen, där vi hämtar bilen och kör hem till Visby igen. Komplicerat? Nja, det ska nog fungera 🙂

Det är soligt men isande kalla vindar så vi går inte ute på klapperstensstranden utan i lä längs stigar och skogsvägar, och vi hittar en härligt vindskyddad plats för turens första fika.

Vi har bara gått den här sträckan under sommaren då det varit 25-30 grader varmt, och det är faktiskt mycket behagligare att gå med packning nu när det är så svalt. Åtminstone så länge solen skiner…

Vi rundar Hallshuk och fortsätter ner mot Harudden, där vi tar lunch. Inte vid fikabordet och grillplatsen – det är alldeles för utsatt för de isande vindarna – utan vi hittar en stock i lä vid parkeringen där vi slår oss ner och bara njuter i solen. Och fotar några blåsippor, såklart!

Vid Harudden börjar Klintkustleden. Vi väljer att inte följa den till en början utan även här hålla oss inne i skogen för att undvika de kalla vindarna, men efter några kilometer (16 km efter vår start i Kappelshamn) kommer vi ut på den orangemarkerade leden, och vi kommer att följa den resten av dagen.

Det är en fantastiskt fin sträcka att vandra på genom skog, höga klintar och klapperstensstränder. En och annan brant upp-/nedstigning men numera finns det rejäla rep att hålla sig i.

När vi gått sådär tjugo kilometer känner jag att det börjar bli dags att slå läger, men vi är lite sugna på en lägereld till kvällen och då det är så torrt i markerna (har inte regnat på en månad!) och det blåser såpass, så vill vi gärna campa vid en av de där rejäla, fasta eldplatserna. Sigges kurru var för blåsigt, norr om Sigsarve likaså, och de två vid Sigsarve är direkt på klapperstensstranden och vi kan inte slå upp tältet där. Så vi fortsätter till Svarthäll, och den första av de tre eldplatserna där är ledig!

Dessutom är det hyfsat vindskyddat bakom den utskjutande klinten! Vi slår upp tältet en liten bit in i skogen, och tänder sen en eld.

Det är lite kallt, men så vilsamt för själen att bara sitta här vid elden och se på solnedgången <3

Och sen är det läggdags. Av med alla kläder (nja, ytterkläder i alla fall) och sen snabbt ner i sovsäcken!

Jag somnar nästan direkt, och sover sen både gott och länge.

/Anna, 26 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 24 km. Skogsstigar och -vägar, några mindre vägar med sporadisk biltrafik. Längs Klintkustleden den sista biten. Flera fikabord, grillplatser och badmöjligheter längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén