Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Ljusgryten – Myrgryten

Vi är på besök i Sörmland och gör en liten vardagstur till sjön Ljusgryten en bit norr om Katrineholm. Jag har sett på kartan att det finns en stig runt sjön plus att man kan ansluta till Sörmlandsleden för en avstickare till Myrgryten som ligger bredvid. Så vi far iväg!

På plats inser vi att detta är en fiskesjö – det finns många bryggor med små vindskydd och grillplatser runt om, och en skylt berättar om att det är Forssjö fiskevårdsförening som har hand om sjön och sätter ut öring och regnbåge i den. Man kan köpa dagskort på plats, som berättigar till 3 fiskar per kort.

Brygga med bänk för fiskare.

Så här års är sjön frusen, och vi har ju inga fiskegrejor med, så vi nöjer oss med den planerade turen runt sjön. En fin stig mellan träden i ljung och blåbärsris, och många fikaplatser är det! Vilket ju måste utnyttjas!

Fika nr 1.

Vi har tagit högervarvet runt sjön, och efter ungefär 1,5 km vandring från starten vid parkeringen kommer vi till förbindelsen med Sörmlandsledens etapp 25.

Sliten ledmarkör.

Eftersom det är fint väder och både små och stora har spring i benen väljer vi att slå in på leden och gå kilometern vidare till Myrgryten. Leden går först genom högstammig, grön skog där solljuset silas mellan barr och grenar och mjuk, grön mossa och grönt blåbärsris täcker marken. Sen går den igenom ett område där allt är avbränt, marken är kal och trädstammarna svärtade. Spår av en planerad naturvårdsbränning för några år sedan.

Lite spöklik känsla att gå här.

Men vid sjön Myrgryten och det vackert belägna vindskyddet är det vacker skog och blåbärsris igen. Här är det dags för fika nr 2 samt test av hängmatta.

En hängmatta med plats för 2 🙂

Efter fikat är det samma väg tillbaka till Ljusgryten, men sen fortsätter vi högervarvet och har då ungefär en halv kilometer tillbaka till bilen.

En fin tur!

/Anna, 20 mars 2022


Läs om vår tur på Sörmlandsleden då vi övernattar i vindskyddet vid Myrgryten:


Om vår tur

Vi vandrar 4 km runt fiskesjön Ljusgryten plus en avstickare till Myrgrytens vindskydd. Fika vid båda sjöarna.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén