Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden: Stavhällastugan – Myrgryten

Natten är lugn, även om vi hör vad vi tror är ett gevärsskott på avstånd precis innan mörkret faller helt. Någon jägare i skymningen? Eller en bil som baktänder? Gör bilar det nuförtiden?

Morgonen är likaledes lugn, med en sol som filtreras genom grangrenarna och inte riktigt lyckas ge den där härliga strålningsvärmen. Så vi äter en snabb frukost, river tältet (som faktiskt är nästan helt fritt från kondens), och packar våra ryggsäckar.

Vi får besök av ett par morgonpigga lösspringande hundar, som kilar omkring och försöker sniffa på våra saker: Deras husse & matte är en bit bort på skogsvägen och de ropar skarpt tillbaka sina hundar. Så småningom lyder de, men en av dem återvänder för att göra en sista koll av att vi inte har något intressant att bjuda på.

God morgon!

Vi ger oss iväg längs leden redan strax efter nio. Det är fortfarande mycket skog, men vi har lämnat den ”riktiga” vildmarken bakom oss och kommer in i mer befolkade områden, Vi passerar en gård på avstånd och går igenom några andra. Efter tre kilometer kommer vi fram till övernattningsstugan, ett före detta uthus till en gruvstuga, ett enkelt rum med två vånings-britsar och massor av döda flugor i fönstret. Utanför finns ett par bänkar och någon har gjort en eldstad. Här sätter vi oss och tar en paus och nu är det äntligen dags för morgonkaffe!

Hittills idag har leden varit ganska lättgången, men nu kommer vi in i ett område med gamla gruvor och bergknallar och leden slingrar sig runt och upp och ner mellan dem. Vi passerar förbi slagghögar och inhägnade gruvhål, nu vattenfyllda med en kolsvart vattenspegel. Undrar hur djupa de är?

Väl inhägnat gruvhål.

Det tog oss 45 minuter att gå de första tre kilometrarna idag, fram till övernattningsstugan. Det tar oss knappt en timme att ta oss de nästa tre, till en topp med vad som vore en fin utsikt över Lundsjön om det inte vore för alla träd som är i vägen… Det finns ingen bänk men väl stenar att sitta på, så vi tar en lite längre paus här.

Klockan är kvart i tolv, så det är dessutom snart läge för lunch. I går slirade vi lite med mat- & pausklockan men idag har vi bestämt oss för att hålla tiderna för detta – tappar man orken på grund av för lite mat eller för lite vila mellan varven är det svårt att hämta igen det.

Det omnämns inte i ledbeskrivningen, men på flygfotokartan ser det ut som att det finns en brygga vid Lundsjön en km bort, så vi bestämmer oss för att gå dit och luncha. Leden går nerför berget och in i en vacker hagmark med enar och höga träd. Det sitter en ”Varning för tjuren”-skylt på stättan som leder in, men vi ser inga djur så vi klättrar in och fortsätter vandra, med uppsikt och försiktighet.

Det finns mycket riktigt en brygga i sjöns östra ände, åtkomlig från hagen. Det finns ingen på den nu, så vi tar oss över dit och börjar fixa lunch. Tyvärr börjar det mulna på och blåsa upp lite, så ett bad lockar inte direkt just nu, men vi passar på att filtrera nytt sjövatten till våra vattenflaskor, och att ta sig ett sträck på den solvarma bryggan.

Lunch & vatten på gång.

Vi ser till att vi inte lämnat några spår efter oss på bryggan, och går vidare den sista knappa kilometern. Etapp 24 slutar som den började – med en rejäl uppförsbacke! Det finns en bänk vid etappskylten, så det blir en snabb paus där för att läsa på igen om vad som väntar oss framöver på etapp 25.

Valet mellan att gå till Vigors kyrka (ett rejält flyttblock) eller att gå upp på en utsiktsplats är enkelt – det blir flyttblocket. Sen är det smal-stigig vandring genom mestadels tallskog och blåbärsris med en ”efter 3 km-paus” i gräset och solskenet på ytterligare en gräsbevuxen skogsvägs-vändplats strax innan sjön Ljusgryten. Efter det har vi två kilometer kvar, förbi Ljusgryten och dess sportfiskare och sen en sträcka genom ett nästan spöklikt, brandhärjat område med förkolnade trädstammar och bortbränd markvegetation efter en planerad naturvårdsbränning för några år sedan) till dagens etappmål vid sjön Myrgryten och vindskyddet där.

Klockan är ”bara” 15 när vi är framme, och vi har ”bara” gått i 12 km, men det är helt ok att ta en lite kortare vandring i dag och slå läger här där det finns vindskydd, eldstad, torrdass och en badbrygga med badstege! Men först – en kaffepaus! Medan vi väntar på att vattnet ska koka kommer det en vandrare från andra hållet, som vi bjuder på kaffe och sen blir vi sittande länge och pratar. Tredje människan vi sett på leden!

Det blir ett kvällsdopp i sjön, ett kallt och uppfriskande bad i dess mörka vatten, men när vi klättrat upp för badbryggan känns det som att jag har tvål på hela kroppen, det är glatt på huden och håret känns som det är fullt med schampo som inte sköljts ur. Och detta jag innan ens öppnat Sjö & Hav-flaskan. En snabb googling ger att det är en alg; Gonyostomum semen, även kallad gubbslem. Känns inte så lönt att tvätta sig nu då en inte kan skölja av sig, och vårt medhavda filtrerade vatten behöver vi till matlagning och dryck. Jag torkar av mig, och får i alla fall ingen klåda av det.

Vi tänder en eld, gör kvällsmat, riggar vindskyddet med vårt myggnät (som fortfarande knappt har behövts, har bara sett en enstaka mygga under dessa dagar och då oftast dagtid) och lägger ut liggunderlag och sovsäckar. Vår medvandrare slår upp sitt tält bredvid vindskyddet. Vi sitter och pratar tills solen gått ner, och sen är det godnatt!

/Anna, 7 augusti 2022


Om vår tur

12 km vandring längs delar av Sörmlandsleden etapp 24 och 25. Ledkarta och information finns på Sörmlandsledens hemsida, det kostar 200 kr att bli medlem och få tillgång till all information och stödja ledens arbete.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén