Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

P18 – Träkumlagropen runt

Måndagens vardagstur börjar vid arenan på P18 där vi följer en av stigarna söderut från motionsspårens start, och efter knappt 1,5 km korsar vi vägen mot Stenkumla och ger oss in i skogarna på andra sidan.

Nu är vi verkligen på för oss obanad mark, men vi följer en väl definierad stig med både fot- och cykelspår så det är uppenbarligen en hel del folk som rör sig i området. Vi hör också biltrafiken från de större vägarna i närheten. Men det är en fin, öppen skog och en härlig kväll med vackert solljus, så promenaden blir ändå ganska rofylld.

Efter drygt 3 km vandring kommer vi fram till norra änden av Träkumlagropen, ett vattenfyllt sandtag där man kan bada sommartid. Och vintertid, om man gillar det 🙂

Vi följer stigen runt gropen, och stannar då och då för att fota det fina solglittret på vattenkrusningarna och isen som fortfarande ligger kvar i skuggan.

När vi rundat gropen vänder vi tillbaka norrut längs en gammal skogsväg, som så småningom smalnar av till en stig. Klart promenadbar, men den lilla avtagsstig som fanns på kartan strax söder om husen vid Gåshagen har vuxit igen så vi missar den och kommer istället fram strax utanför tomtgränsen till ett av husen, där vi försiktigt smyger förbi och ut på grusvägen.

En annan stig tar oss vidare norrut, och sen kan vi snart ansluta till motionsspåren vid P18 igen för den sista biten tillbaka till bilen.

En fin tur, i en fin skog, och kul att det fortfarande finns så mycket att upptäcka i närområdet!

/Anna, 14 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 8 km. Lättvandrade stigar, skogs- och grusvägar genom mestadels vacker barrskog. Trafikerad väg passeras. Badplats vid Träkumlagropen. Picknickbord vid starten (Motionsspår P18).

Obs att man passerar nära ett bostadshus, stigen går utanför tomtgräns enligt kartan, men vill man inte gå där finns det en annan stig som svänger nordost strax söder om huset. Denna är dock ganska igenväxt och svår att finna.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén