Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Salmbärshagen – Gräne

Söndagens vardagstur börjar i Salmbärshagens naturreservat i Stenkyrka socken med en kort tur genom södra delen av Ekebysänget, och sen försöker vi hitta en stig genom den skogsbevuxna delen. Det går sådär, och vi hamnar i ett område med övervuxna fornlämningar. Men det är ändå ganska enkelt att ta sig fram genom skogen, det är hyfsat öppet och marken är så där lagom frusen så den bär oss bra.

Vi tar oss igenom skogen, men då vi kommer fram till norra gränsen är det stopp – stängsel, snår och ett rejält brett vattenfyllt dike sätter stopp. Så vi följer diket nordost, och som på beställning dyker det upp en stätta att klättra över, och vi kommer ut på hästhagarna norr om reservatet, där det behändigt nog finns en ridled som leder oss vidare.

Det är inga hästar på leden, och inga människor heller, det är bara vi och vi vandrar fram genom skogen och hittar vägar och stigar som går i precis den riktning vi önskar oss – dvs mot Gräne naturreservat.

Gräne naturreservat visar sig vara ett vackert, rofyllt naturreservat med tallskog och enesnår som vi vandrar och vadar fram genom längs en gammal, delvis översvämmad skogsväg. Inga fikabord, men vad gör väl det när vi kan tillverka en egen bänk av material vi fann strax utanför reservatet. Och en fika i solskenet är ju aldrig fel!

Skogsvägen fortsätter västerut, förbi Gräne gård, och vidare på en asfaltsväg som tar oss tillbaka till vår parkerade bil vid Salmbärshagen. Och där ser vi små lila färgklickar i solskenet vid bandtunet: årets första blåsippor!

/Anna, 6 mars 2022


Om vår tur

Turens längd: 7,5 km. Vi tog oss fram i obanad, snårig och sank skogsmark i ängets västra del, möjligen finns det en ridstig genom änget som vi missade. Ridstigar, skogsvägar och asfalterad väg resten av turen. Fikabord vid änget.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén