Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sandarve kulle

Vår vardagstur road trip fortsätter med ett stopp vid Sandarve kulle som reser sig uppemot 30 meter över omgivningen. Kullen har varit skyddad sen 1984, och det är inte utan att man undrar vad som försigått här tidigare då en av reservatsföreskrifterna uttryckligen säger att det inte är tillåtet att ”använda radio, bandspelare, musikinstrument eller liknande på ett störande sätt”. Ser framför mig någon som spelar ut sin ångest eller olyckliga kärlek från kullens topp så att det hörs i alla socknar på mils avstånd 🙂

Det går en stig från parkeringen västerut upp till kullen, som sen splittrar sig så man kan gå vänster, höger eller vidare uppåt. Vi väljer att gå vänster, och stannar nästan direkt för att fota de vitsippor och blåsippor som blommar i kullens klippskrevor.

Norr om kullen är det sankmark, men idag är det snarare en sjö – så översvämmat är det. Vattenlinjen går en bra bit upp på tidigare land, och träd och buskar står långt ute i vattnet.

Ungefär mitt på kullens norrsida börjar stigen vi går på bli aningens besvärlig att följa genom snåren, så vi vänder om och går istället upp på kullen från dess sydsida. Uppe på kullen blockerar träden tyvärr en hel del av utsikten, men man kan hitta några ställen med fri sikt över nejden – i alla fall så här års innan löven slagit ut.

Eftersom detta var en spontan tur har jag inte hunnit läsa på om området, så vi varken hittar eller letar efter vårdkaseplatsen som ska finnas på toppen av kullen eller skidbacken som ska finnas i dess nordvästra hörn. Det får bli nästa gång!

/Anna, 2 april 2022


Om vår tur

Turens längd 1,5 km. Omarkerade stigar längs med och upp på kullen. Parkeringsplats i områdets östra del, och bänkar i änget öster om kullen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Tessy 22 april 2022

    Hej! Verkar vara ett intressant ställe… 🙂

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén