Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Gerum Prästänge

Stopp nr 3 på denna road trip-vardagstur är vid naturreservatet Gerum Prästänge. Det finns inga vägskyltar som pekar hit, och änget är inte utmärkt på Google maps, så om man ska hit måste man veta vart man ska ta vägen. Änget fick sin skyddade status så sent som 2019, det saknar ännu en informationsskylt och den stig som ska anläggas genom området för att skydda den känsliga ängsmarken.

Det finns dock en liten bod strax bredvid parkeringsplatsen, och en bänk bredvid där man kan sitta och vända ansiktet mot solen. En antydan till körväg för de redskap som används vid ängets skötsel går genom området, och vi följer den för en kort tur.

Vi stöter faktiskt på en stätta som leder ut ur ängets södra del, men såvitt vi kan se är det bara åkermark utanför, så vi gör ingen större utforskning idag.

Så här års är det kala grenar, bruna löv på marken, och några blåsippor som hänger i vinden och kylan. Om någon månad kommer blomsterprakten att vara på topp. Den sällsynta blomman svensk ögontröst finns här, och den blommar i juni-juli så vi får nog återkomma då.

/Anna, 2 april 2022


Om vår tur

En kort promenad på en knapp kilometer genom det välskötta gotländska änget. Var försiktig då ängsmarken är känslig för tramp (stig ska anläggas). Bänk bredvid boden vid parkeringen.

Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.
Använd knappen ”Dela” för att ladda ner gpx-filen.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén