Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Reservat-rundtur i Rute

Det finns ett kluster av naturreservat i Rute socken i trakterna runt Bräntings som är vårt mål för en vardagstur denna söndag. Vi har bara besökt ett av dem tidigare – Siglavjs – men idag planerar vi en rundtur i några av de andra.

Vi börjar med en visit i reservatet med det fantastiska namnet Bluttmo-Gildarshagen. Källmyren Bluttmo är kanske mest berömt för det ”femtontal källkupoler som reser sig upp till en halvmeter över omgivningen. Diametern på källkupolerna varierar mellan tre och tio meter.” Gildarshagen är mer ”av god tall- och granskog är ock öde men kunde föda 2 hästar.” I alla fall enligt 1694 års skattläggningskarta från Bunge socken. Allt enligt naturresevatets skötselplan.

Vi gör bara en kort tur inom områdets västra del, idag bevuxet med hassel, grönt gräs, vitsippor och gullvivor.

På andra sidan vägen ligger Bräntings och Bräntings haid, med en helt annorlunda karaktär – här är det enar och snårbuskar och vitmossa på marken som knastrar när vi går på den. Det finns inga upptrampade stigar härifrån, men vår vana trogen hittar vi ändå ”stigar” som dyker upp och försvinner igen lika fort. En stund följer vi ett gammalt televerks-schakt då det går i ”rätt” riktning, en annan går vi längs ett taggtrådsstängsel.

Efter ungefär tre kilometers vandring når vi faktiskt fram till en grusväg, som vi snabbt korsar för att ta oss vidare in i det likaledes stiglösa Sigfride.

Tillbakaturen går norr om 148:an, genom skog och över hällmark till Gotlands största kalkugn. Solen har kommit fram och det finns ett par lämpligt placerade tallar vid ugnsruinen – dags för en vilopaus i vandringen! Seriöst skönt att ha hängmattan med och alltid vara redo att slappa lite 🙂

Vi vandrar sen vidare söderut på en skogsväg, korsar 148:an igen och en sista snårtur senare är vi tillbaka vid vår bil. Det finns inga öppna caféer i området, men vi har vår pålitliga kitchen box med gaskök & vatten och kan avsluta med en kopp nybryggt kaffe i solskenet.

Och kan kryssa ytterligare fyra naturreservat på vår lista – nu är vi uppe i 118 besökta av 152!

/Anna, 8 maj 2022


Om vår tur

7 km vandring i mestadels stiglöst land. Fikabord på ett par platser i Bräntings Haid. Stättor & stätta-löst stängsel måste passeras.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén