Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fem favoriter: Fågeltorn & gömslen

De flesta fågelskyddsområden på Gotland har tillträdesförbud under vissa delar av året för att inte störa fåglarna under känsliga perioder, men det finns vissa där man ändå kan få se fåglar från torn eller gömsle.

Här är fem av mina favoriter, från små gömslen där man inte gör så mycket annat än tittar på fåglar (om man har tur) till stora områden där man dessutom kan få in en fin vandringstur utan att störa fåglarna.

I ärlighetens namn är vi mest intresserade av att besöka nya ställen, hitta fina turer, fika och kryssa naturreservat, så vi kommer ofta i fel säsong för fågelskådande och har oftast lite svårt att identifiera de fåglar vi faktiskt ser.

Västra Märgelgraven

Det första på min lista – Västra Märgelgraven – är ett litet före detta lertag som tillåtits växa igen. Man känner sig som en upptäcktsresande i djungeln då man smyger fram längs den korta slingrande stigen fram till gömslet, där man kan spana ut genom hålen i planket. Vi lyckas sällan se några fåglar, kanske du har bättre tur!

Gömslet i Västra Märgelgraven.

Området ligger strax söder om Havdhem, och hit åker man för att kika på fåglar eller kryssa naturreservat – en längre vandringstur får man ta någon annanstans.

Storsund

Som till exempel runt Storsund – en sjö och naturreservat i Gothems socken. Tillträdesförbudet gäller att färdas på sjön med båt, men det är ok att gå ut till det fågeltorn som finns vid sjöns södra del via de långa snirklande spänger som leder dit från två håll.

Fågeltorn vid Storsund. Långa spänger leder hit och man har fin utsikt.

Det finns faktiskt spänger även över sjöns norra del, och man kan ta en lång, fin vandring i området runt sjön (med viss reservation för att det kan vara riktigt blött i markerna beroende på årstid).

Grötlingboudd

Här är det faktiskt tillträdesförbud två perioder – en på våren och en på hösten. Kanske för att det är främst rastande fåglar här, som tar en paus under sina säsongsflyttar. Jag tycker att det är rätt fascinerande att många av de fåglar vi tycker är typiskt svenska faktiskt spenderar en stor eller till och med största delen av sin tid utomlands.

Fågelskådning pågår. Vi var här i september då det inte är tillträdesförbud.

Kommer man i rätt säsong för fågelskådande kan man gå längs en utmärkt stig fram till gömslet för att kika på fåglar utan att störa dem. Kommer man i fel säsong kan man strosa runt hela udden om man vill.

Muskmyr

Muskmyr ligger allra längst ner på Storsudret och myren omgärdas av en fin naturstig på spängar och stigar. Här finns också ett fågeltorn med utsikt över området.

Utsikt över Muskmyr från fågeltornet. Den spångade stigen syns till vänster.

Till skillnad från övriga områden är det fritt tillträde till Muskmyr året om, förmodligen för att det inte är många fåglar som häckar här. Däremot ska det finnas många olika arter av rovfåglar!

Furillen

Naturreservatet på Furillens nordöstra sida har inte bara ett utan två fågeltorn som ger fin utsikt över strandängarna i området, där det är tillträdesförbud 15 mars – 15 juli då massor av fåglar häckar här.

En naturstig leder genom naturreservatet, och det finns flera stigar och skogsvägar längs och tvärs ön så det går lätt att välja sin egen tur när man fågelskådat klart.

Andra områden

Det finns massor av fågelskydsområden på ön, Paviken, Brucebo, Närsholmen, Falholmen, Träskmyr är bara några exempel på ställen vi besökt, och det finns ännu en lång rad av ställen att utforska. Tyvärr är vi inte så bra på att varken se eller fota fåglarna (bilden till inlägget kommer t ex från Svaide Vät), men vi får i alla fall nöjet att se dem på avstånd i verkligheten!

Kanske du har bättre tur?

/Anna, 9 maj 2022


Klicka dig in på respektive inlägg om du vill ladda ner gpx-filen (om den finns) och följa i våra fotspår.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén