Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Marsjön

En dimmig novemberdag kör vi till Marsjöns naturreservat i Flens kommun för en liten vardagstur. Från den grusade parkeringen leder en markerad stig in mot sjön.

Vit prick på blå botten markerar vandringsstig.

Stigen går runt hela sjön och är 6 km lång, men eftersom vi har den lille vandraren med idag tar vi genvägen på spången rakt över denna rejält igenvuxna del av sjön. Är mer mosse än sjö, faktiskt.

Ut på tur, aldrig sur!

På andra sidan fortsätter stigen upp på udden och uppför berget med en rätt så rejäl stigning – hela 25 höjdmeter upp ska vi. Väl uppe hittar vi vindskyddet gömt i en skreva mellan bergen och med ett fint bevuxet tak.

Väl kamouflerat vindskydd.

Här plockar vi fram vedköket och gör upp en myseld med pinnar. Barnbarnet informerar oss om att det inte är tillåtet att elda i naturreservat, men det är faktiskt ok i det här – det finns ingen föreskrift med förbud i beslutet. Och vi eldar ju klokt, i vårt vedkök som står på en sten.

Fika & myseld.

Vindskyddet är ganska lågt men det funkar bra att sitta utan att slå i huvudet, och även om utsikten inte är så bedårande måste det vara skönt att övernatta här – väl skyddat från vindar och med bergväggen mitt emot som reflekterar värme från elden. Och vill man ha utsikt är det bara att klättra upp på bergknallen bredvid!

Utsikt över Marsjöns mossar och den öppna vattenspegeln.

Efter fikat undersöker vi bergknallarna lite mer, sen är det dags att ta sig neråt igen samma väg vi kom. Dimma och fukt kan vara lite tråkigt men det ger ju samtidigt ett djup och en glans åt höstens dova färger som lyfter fram dem på ett helt annat sätt än i skarpt solsken. Lite mer trolsk mystik.

Tillbaka på spången!

Spången är ungefär 150 meter lång, stabil men lite hal när den är blöt så det gäller att ta det försiktigt. Och det gör vi ju!

Det blev en fin liten tur med spång, eld & fika – allt som små och stora vandrare gillar 🙂

/Anna, 5 november 2022


Om vår tur

Vi går på spången över Marsjön och fikar vid vindskyddet uppe på bergsknallen. 2 km fram & tillbaka.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén