Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hittaut Slite

Har du testat Hittaut? Inte? Gör det! Det tog mig några år att inse hur kul det är, men nu jobbar jag på att hitta årets alla hittaut-checkpoints på ön (och en hel del på fastlandet också då vi är där).

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska hitta checkpoints i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar.

Exempel på hittaut-checkpoint. Varje kontroll har ett nummer och en bokstavskod du skriver in i appen.

Dagens tur går till Slite, där vi parkerar vid havet norr om Cementa och ger oss iväg upp bland backar och raukar och spår av tidigare befästningar för att hitta den första kontrollen.

Utsikt norrut från bergets topp.

Vi fortsätter sen neråt och norrut genom villakvarteren, längs kusten och in i skogsområdet bakom där det finns många fina stigar att utforska. Det är en härlig majdag, grönskande och vacker och solen skiner!

Svep för fler bilder.

Vissa hittaut-kontroller är enkla att hitta, andra kräver lite mer letande så sakta men säkert meandrar vi oss runt längs vår planerade rutt och skriver in kontrollernas bokstavskoder i appen efterhand.

Längst ut på Norra piren stannar vi för fikapaus i solskenet.

Fikapaus.

Norra piren är stor, det är 750 meters promenad ut till spetsen där vi sitter och fikar, och den är över 400 bred på det bredaste stället. Den har skapats genom deponering av massor från Cementa under 60- och 70-talet, och skulle egentligen blivit betydligt större men bolaget övergick till deponering på land efter omfattande kritik.

Mitt på piren bland snår och buskar hittar vi en solblekt stuga som inte ser ut att ha använts på åratal. Någon förening, kanske?

Norra piren.

Vi tar oss in i skogen igen och letar oss fram till nästa gäng checkpoints. Längs vägen finner vi Slite Våtmark, en skeppsättning och en lerduve-skytteklubb. Sen är vi inne bland hus och verksamheter igen för den sista kontrollen och återgång till bilen.

Bara för att upptäcka att vi missat en kontroll – nr 116 som ligger lite otillgängligt till i kartans nordvästra hörn! Mög! Så vi ger oss hemåt aningens besvikna…(Men vi tar den vid ett senare tillfälle, då vi har vägarna förbi igen.)

Hittaut Slite var en riktig fin tur, med en bra blandning av skog och hav och bebyggelse. Kontrollerna satt där de skulle enligt kartan, men den hjälpande beskrivningen var emellanåt lite missvisande… Du som kör hittaut i Slite kommer att förstå vad jag menar 🙂

Kul också att se en för mig ny del av Slite, och få ihop en lite annorlunda tur. Så vad väntar du på? Ut och hitta ut! 🙂

/Anna

Om vår tur

Vi letar Hittaut-checkpoints i Slite och upptäcker mycket spännande. Obs! Turkartan på 11 km visar den huvudsakliga rundslingan och inte ev avstickare till checkpoints. Vår tur inklusive avstickare blev uppemot 14 km.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén