Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hittaut Fårösund

En fin junidag kör vi upp till Fårösund för att leta hittaut-checkpoints. Vi har tidigare vardagsturat runt Bungenäs, kollat in naturreservat i Rute och såklart vandrat en del på Fårö, men i själva Fårösund är kartan ganska mörk för oss. Dags att göra något åt det, och då var det ju särskilt passande att kombinera stigletande med hittautande.

Det finns många fördelar med hittaut – det är gratis, du kommer ut i naturen, du övar på dina kartläsnings-färdigheter och du hittar många nya fina stigar och platser. Win! Det har funnits på Gotland sedan åtminstone 2020, men det är först i år jag har fått upp ögonen för det på riktigt. Lite konstigt, för jag har alltid gillat orientering och kartor och skattjakter… Men bättre sent än aldrig!

Jag gör upp en ungefärlig kontrollplockar-slinga i förväg, och då jag vill ha en skogspromenad kör vi inte ända in i Fårösund utan lämnar väg 148 en knapp kilometer före Bunge kyrka och svänger nordväst in på en grusväg. En dryg kilometer senare är vi framme och parkerar vid en vändplats där det redan står en annan bil. Dags att utforska!

Välmarkerade motionsspår.

Det går många stigar och motionsspår kors och tvärs här i den fina, gröna, skuggsvala skogen och vi vandrar ganska enkelt från en hittaut-checkpoint till nästa. Det dröjer inte länge förrän vi kommer fram till det som lite optimistiskt benämns ”Grillplatsen”.

Ett par bänkar är allt som finns kvar vid grillplatsen. Och en checkpoint, förstås 🙂

Det är lite för tidigt för en fika så vi stannar bara för att testa bänkarna och ta kontrollen, sen vandrar vi vidare. Skogens undervegetation varierar mellan partier av frodiga grönt gräs och knastertorra , krasande mossor och hällmarker. Oavsett biom är det inte särskilt många blommor. En och annan gul fibbla eller cerise midsommarblonster lyser upp, och faktiskt ett par lite mer ovanliga; vita tovsippor och en ensam vit svärdsyssla. Och hittaut-kontrollerna syns ju också ganska bra – i alla fall den knallrosa sidan.

Efter lite drygt tre kilometer och en timmes vandrande är det dags för en paus. Givetvis hittar vi inga bänkar då, men idag har vi med oss våra lätta camp-stolar, så vi slår oss ner i den krasande mossan vid en stigkorsning för kaffi och kartspaning.

Pannan i djupa veck medan jag funderar på hur vi ska ta oss vidare.

Hittaut är fantastiskt bra just för det leder dig till platser du kanske inte annars skulle upptäckt, men det är också lite knöligt eftersom det inte alltid är en riktigt fin rundslinga mellan dessa platser utan man får gå lite fram och tillbaka ibland. Såklart – det är ju i grunden en form av orientering. Och ibland om man inte orkar gå runt så får man ta sig fram på lite mer otillgängliga områden.

Denna stätta hade sett sina bästa dagar och träet var riktigt murket – var försiktigt om du ska klättra över den!

Vi snirklar oss sen vidare längs stigar med blåvita eller rödgula markörer, eller inga alls. Hittaut-kontrollerna är generellt ganska enkla att hitta, de är där kartan säger att de ska vara och vi plockar tio stycken på den här rundan. Obs att turkartan visar vår huvudsakliga rutt, inte eventuella avstickare för att hitta de kontroller som inte låg direkt vid stigen.

Efter ungefär sju kilometer och två timmars tur är vi tillbaka vid bilen, där vi konstaterar vi är lite hungriga och bestämmer oss för att köra ner till Fårösund för att ta en fika på lokal och fundera på om vi ska ta ett varv till för resten av kontrollerna. (Spoiler alert: det gör vi, men det kommer i ett separat inlägg.)

/Anna, 10 juni 2023

Om vår tur

Vi får ihop en fin 7 km rundslinga i skogarna väster om Fårösund på fina, lättvandrade motionsspår och omarkerade stigar. Goda möjligheter att sätta ihop en egen tur av varierande längd. Vill du inte samla hittaut-checkpoints går det lika bra att bara njuta av en fin skogstur 🙂

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén