Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Petarve Vattensåg

Jag bläddrar i Museiguide Gotland 2023 och läser att man kan ”vandra den fina naturstigen som går från Hildings torp (sågtorpet) längs ån och runt i den biotopskyddade kulturskogen” vid Petarve Vattensåg. Så givetvis far vi dit för att göra just detta.

Det är inte helt lätt att hitta dit, endast en halvt nedblåst liten skylt talar om var vi ska svänga av från vägen mellan Mästerby och Sanda – tur det finns Google Maps! Vi parkerar vid det grå såghuset och försöker lokalisera vart vi ska ta vägen – inte heller på plats finns det några skyltar som leder oss i rätt riktning. Det är folk som bor i det lilla huset norr om såghuset, men vi frågar om det är Hildings torp. Jadå, och det är tydligen möjligt att hyra på sommaren. Men de har inget emot att vi går genom trädgården för att hitta till vandringsstigen.

En grind i nordvästra hörnet leder till stigen.

Åkanterna är ganska branta och djupa, och det måste vara fint att gå här då det är fullt med vatten som flyter (forsar?) fram. Just nu är det inte mycket vatten i ån, den är delvis helt torrlagd, delvis helt fylld med grönska, men det finns några djupare, vattenfyllda områden och vi tror att vi ser en fisk i ett av dem. Kan ha varit något helt annat.

Efter drygt en halv kilometer går vi förbi ett gammalt värn från andra världskriget. Strax därefter korsar stigen ån på en träbro, som vilar på breda betongfundament – kan det ha varit en rejälare bro här tidigare? Kanske samtida med värnet?

Bron över Sandaån.

På andra sidan ån går stigen genom den biotopsskyddade barrskogen med lång trädkontinuitet (vilket jag tror betyder att området varit trädbevuxet under lång tid utan kalhuggning). Undervegetationen består av meterhöga örnbräken och massor av blåbärsris. Inte särskilt många blåbär, tyvärr, men vi hittar några stycken.

Barrträd, örnbräken, blåbärsris, vandrare.

Det är en fin stig som slingrar sig genom skogen ungefär en halv kilometer till, sen kommer vi ut på en grusväg som leder oss tillbaka till vattensågen. Det finns flera fikabord på gräsplanen bredvid sågen, och vi avslutar vår tur på det traditionella sättet, med en kaffipaus i solskenet och fågelsången.

Vad är en tur utan kaffipaus? 🙂

Läs mer om Petarve vattensåg på Sanda Hembygsförening eller Museiguiden Gotland 2023.

/Anna, 31 juli 2023

Om vår tur

Vi vandrar 1,5 km på en fin liten skogsstig längs Sandaån. Fikabord vid byggnadsminnet Petarve Vattensåg.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén