Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Storhagen

En bit väster om Slite ligger naturreservatet Storhagen, en trolsk skog med 150-åriga barrträd och en naturstig som slingrar sig igenom. Vi har tidigare gått halva slingan, och denna fredag-efter-regn far vi dit för att gå hela.

Man kommer åt stigen antingen från parkeringen vid Slite golfbana, eller en liten vändplats precis bredvid asfaltsvägen ca 400 m längre söderut.

Skogen bredvid stigen är ganska tät och snårig och det finns många fallna träd, men de träd som fallit över stigen är bortröjda och det går lätt att ta sig fram. Spindelvävstrådar svävar i luften men det finns inga stora fångstnät uppspända över stigen. Det tackar vi för!

Naturreservatsentrén från vändplatsen.

I reservatsbeslutet kan man läsa ett utdrag från 1696 års skattläggningskarta som säger att området användes för balkar, kalkugnsved och gärdsel med gott bete som kunde föda 6 st hästar. Storhagen användes också som skogsbetesmark ända fram till mitten av 1900-talet.

Det finns några fornlämningar i området, bland annat ett välbevarat sojd för tjärbränning. Sist vi var här stannade vi för en fika i solen på bänken bredvid.

Sojd och bänk. Bild från april 2022.

Det finns gott om bänkar och fikabord i Storhagen, så idag vandrar vi vidare utan fikapaus just här. Gräs och mossor är grönt och spänstigt efter den senaste tidens regn, men vi kan inte se någon svamp. Inga blåbär heller, men det finns en hel del salmbär (blåhallon).

Salmbär på sojdet (tjärdalen) längs stigen.
Ormbär. Ät ej.

Efter ungefär en kilometer kommer vi fram till en bäck – Anerån – som rinner från golfbanan och vidare ner till Bogeviken. Trots att det som sagt regnat en del så är bäcken näst intill torrlagd.

Inte mycket vatten i Anerån.

När vi kommer till reservatets västra ände gör stigen en 180-gradig sväng och leder oss tillbaka. Sist vi var här trasslade vi oss igenom snårskogen och via den tomma golfbanan ut till Hejnum hällar, där det finns många fina stigar och skogsvägar. Lite synd att det inte finns en ordentlig stig ut i denna ände så man kan få till en riktig fin långpromenad.

Men idag är vi här för en kortare tur på naturstigen, så vi fortsätter österut tillbaka genom reservatet, och stannar bara till för en kort paus vid ett annat av de fikabord som finns här.

Fikabord och bänkar av olika ålder.

Sen tar vi oss ut tillbaka till parkeringen. Vi har fått en fin skogstur, men våra äventyr här i krokarna är inte över än; vi vandrar upp till Cementas hängbro för att få lite spänning i tillvaron 🙂

/Anna, fredag 4 augusti 2023

Om vår tur

3 km lugn vandring längs en markerad naturstig i grön, tät löv- & barrskog. Korsar en bäck på en bro. Flera bänkar och fikabord.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Lena Wåhlander 7 augusti 2023

    Så kul att ni skriver om era vandringar, den här turen ska vi prova i oktober när vi kommer till Gotland.

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén