Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vike Minnesgård

Jag läser vidare i Museiguide Gotland 2023, och ser att Vike Minnesgård berättar om en liten vandringsstig i anslutning till gården – från änget intill ner till havet, norrut till Vike fiskeläge och via den medeltida vägen tillbaka. Vi har varit vid gården förut (då vi försökte hitta en fin vandring från Slite ner till Åminne), men då såg vi ingenting som tydde på en stig! Dags att utforska!

Hörnet på bostadshuset. Bild från juni 2022.

När vi var här sist var det tomt och tyst, men idag finns det möjlighet till både guidad visning av gården och fika! Vi hoppar över visningen men får en kort beskrivning av hur stigen går. Man tar sig ut till det nyslåttrade änget via en grind bredvid boden i gårdens södra hörn (eller så rundar man gården helt och går in genom den stora grinden i tunet).

Grinden i ängets andra hörn – in till lammhagen.

Stigen går vidare genom lammhagen, först parallellt med kanalen, sen på snedden genom hagen till en nyligen restaurerad bod och en stätta som tar oss ut till stranden.

Över stättan!

Väl över följer vi instruktionen och vandrar norrut. Stigen går på fin sand, men det är svårt att se om det är sand- eller stenbotten i havet då det tyvärr är väldigt mycket släke i strandkanten – det inbjuder inte till bad idag.

Norrut mot fiskeläget.

Ungefär 400 meter senare når vi fram till fiskeläget, där det finns ett par bodar och några ekor. En sk flyktingbåt förmultnar på stranden, och Hembygdsföreningen uppmanar:

”Under åren 1943-45 kom över 10 000 baltiska flyktingar till Gotland. De kom i farkoster av de mest skiftande slag, ofta bara i enkla små roddbåtar. Vid krigets slut överlämnades båtarna till det forna Sovjetunionen, endast ett fåtal blev liggande kvar på de gotländska stränderna. Denna båt är en dem som blev kvar – låt den få vara ifred och dö värdigt på stranden.”

Flyktingbåt med skylt.

Vi följer sen grusvägen tillbaka till minnesgården, och avslutar givetvis med en gofika i den gröna, lummiga trädgården.

Mmm gofika! Lyx!

Det blev en fin liten tur, och det är ju alltid extra lyxigt att få avsluta med finfika! Minnesgården har öppet för fika och guidning sommartid, övrig tid får man nöja sig med att besöka trädgård och änge, kika på byggnaderna utifrån och ha med sig eget fika.

Det går att parkera bredvid gården, men vi ställde bilen vid den skyltade avfarten från stora vägen så vi promenerar tillbaka dit och far vidare på andra äventyr.

/Anna, 4 augusti 2023

Om vår tur

Vi vandrar en fin liten slinga (ca 1 km) genom änge, hagar, strand och grusväg från Vike Minnesgård.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén