Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Långtur vid Ljugarn

Vi vandrar ofta på de fina stigarna i trakterna kring Ljugarn och vi trodde att vi utforskat alla markerade slingor. Därför blir vi glatt överraskade då vi finner en för oss helt ny sträckning under dagens nästan två mil långa tur i skogen & längs havet – med ett lämpligt placerat fikabord som extra bonus!

Vi parkerar vid Russvätars naturreservatsskylt vid vägen mellan Ljugarn & Katthammarsvik. Ett bra ställe om man ska vandra i området, det går snabbt att köra dit och man har ett stort utbud av trevliga områden att vandra i. Finns också ett fikabord att pausa vid.

Dagens tur börjar med att gå västerut på asfaltsvägen i drygt 600 m, sen söderut in på en grusväg för ytterligare 1 km innan vi når norra spetsen av den vitmarkerade Vildmarksleden, en av flera markerade slingor i och omkring Ljugarn. Idag följer vi slingan uppe på klintkanten, förbi både utkikstornet och fornborgen Kaupungs slott.

Vildmarksleden, vacker skog i härligt solsken.

Vi korsar en grusväg norr om golfbanan, och fortsätter på den rosamarkerade Långa Leden. Leden är lättvandrad och går genom gles, fin skog där solen vackert strilar ner genom barrverket. (Heter det så? Lövverk, barrverk…?).

När vi sen korsar 143:an lämnar vi Ardre socken och kommer in i Alskog. Här får man vara lite uppmärksam, det är ganska mycket växtlighet i början där stigen gör en nästan 180-gradig knix och sen går söderut genom ett avverkningsområde. Så småningom kommer man fram till en pumpstation, och strax bredvid den finns ett källsprång där färskvatten bubblar fram. Det kan vara lite svårt att hitta dit, det finns en pil men ingen markering vid själva källan. Idag flödar det rejält med vatten då det har regnat så mycket de sista veckorna.

Källsprång och massor av väldoftande vattenmynta.

Turen går vidare, och efter drygt 1 km till är det dags att korsa väg 144. Den långa leden ansluter här till den gulmarkerade Hälso- & friskvårdsleden. Vi svänger höger, och det är nu vi inser att vi har aldrig gått den här biten av gula leden förut! Okända marker!

Ledmarkör för gula leden.

Vi vandrar ut i det fina kulturlandskapet mellan åkrar och hagar. Vägen vi går på fortsätter (om än något mer övervuxen) rakt fram hela vägen till kusten, och vi debatterar om vi ska följa den för en RIKTIGT lång tur idag, men nyfikenheten på vart den gula leden leder får bestämma och vi svänger österut. Ett bra val, för bara hundra meter senare, mitt i det forna gravfältet, pekar en skylt ”Rastbord” in mot en öppen, högre belägen plats där det finns ett fikabord! Och efter 8 km vandring är det läge för en fikapaus!

Något lutande fikabord. Här sitter vi ganska länge och spanar på kungsörnar som flyger över oss.

Det är ett ganska stort grav- och boplatsfält – 58 gravar enligt Fornsök – men det är mycket övervuxet med enar och risbuskar så vi utforskar inte så mycket utan när vi fikat klart vandrar vi vidare längs den gula slingan. Inte så länge dock, vi tappar faktiskt bort den efter bara 500 meter då vi svänger söderut istället för norrut som vi ”borde” gjort.

Det gör i och för sig inte så mycket (mer än att vi fortfarande inte har gått hela den gula slingan!), för den väl upptrampade (och uppcyklade!) stigen leder ut till en åkerväg mellan hästhagar och vidare ut till Storvägen nästan precis vid Coop Ljugarn, där vi ändå tänkt stanna till för att köpa med oss något ätbart till senare.

Åkervä

Jag tycker alltid det är lite knepigt när vägen går genom en gård, men man får ju lov att passera till fots om man håller sig borta från bostadhuset (hemfridszonen). Vi brukar passera så fort det går, hålla uppsikt för eventuella maskiner, och om det finns någon på plats så hejar vi glatt. Det brukar gå bra.

Efter Coop går vi närmaste vägen ner till stranden och svänger norrut på Östkustleden, som vi ska följa 5,5 km. Leden går längs kusten, genom Folhammars fascinerande raukfält och de sandiga strandskogarna vid Mullvalds. Här har vi gått oräkneliga gånger. Inte bara vi, sommartid är det mycket folk här som vandrar, badar och picknickar.

Folhammars raukfält. Bild från september 2022.

Vid Mullvalds slår vi in på Torsburgenleden som ska ta oss de sista 4 kilometrarna tillbaka till bilen. Leden går först på grusväg, men efter 400 m viker den av och vi följer den slingrande, delvis nyupptrampade stigen genom skogen i ytterligare en kilometer.

Slingrande skogsstig i grönskan.

Klockan är strax efter 17 och vi börjar bli lite hungriga, så vi plockar fram våra campstolar och slår oss ner i en solig skogsglänta för att njuta av de wraps vi köpte på Coop. Upplagda timmerhögar vittnar om att det förekommer en hel del bullrande verksamhet i området, men just nu är det riktigt lugnt och stilla här.

Sen är det två kilometer kvar längs mestadels lättvandrade skogsvägar (det är bara de sista 200 m som dragits parallellt med asfaltvägen som är lite knöliga att gå) tillbaka till vår parkerade bil. Det blev en riktig fin långtur (19 km) längs bekanta och nya vägar en härligt solig dag!

/Anna, 13 augusti 2023

Tips på andra rundturer i området:

Om vår tur

Vi vandrar ofta på de fina stigarna i trakterna kring Ljugarn och vi trodde att vi utforskat alla markerade slingor. Därför blir vi glatt överraskade då vi finner en för oss helt ny sträckning under dagens nästan två mil långa tur i skogen & längs havet – med ett lämpligt placerat fikabord som extra bonus!

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén