Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tre leder i Ardre

Det är en solig påskdag i april och vi kör ner till Östergarn. Vi börjar med att ta Torsburgenleden från parkeringen vid Russvätar ner mot Mullvalds strandskog. Det börjar med ett par hundra meter nyröjd stig genom tallskogen, sen går leden längs en lättvandrad skogsväg. Det sitter bra med markeringar och är enkelt att ha koll på när man ska svänga av. Efter 2,5 km når vi vägs ände, men då fortsätter det en slingrande, nyröjd stig i ungefär 700 m ut till grusvägen och den sista halvkilometern ner mot Mullvalds strandskog.

Stig & ledmarkör.

När vi når Mullvalds strandskog gör vi ett litet glädjeskutt över att nu ha gått alla delar av Torsburgenleden! Och sen går vi glatt vidare söderut längs Östkustleden – men först en liten paus i solskenet. Det är ganska mycket folk i området, alla grillplatser är upptagna men vi har ju våra nya campingstolar med och hittar ett eget avskilt hörn att slappa på.

Solskenspaus 🙂

Vi fortsätter sen söderut. Sandstranden övergår till klippor och raukar i Folhammar raukområde, och det är dags att leta upp ett soligt, vindskyddat hörn igen för dagens lunch – medhavda wraps.

Lunch!

Man skulle ju kunna tro att vi inte gör annat än pausar och fikar och äter när vi är ute på vandring. Det är nästan sant. Vi har hittat en fungerande formel för längre vandringar, med runt tre km eller tre kvarts vandring, sen en paus. Några minuter för att bara sitta och kanske dricka lite vatten eller äta några nötter, en längre paus för att koka kaffe, eller en ännu längre paus för lunch. Funkar även på lite kortare vandringar 🙂

Vi vandrar vidare, förbi Vitvärs fiskeläge och vid campingen svänger vi inåt land längs Långa leden (eller Rosa leden), en rundslinga genom de fina skogarna vid Ljugarn där vi gått många gånger. Och så klart är det snart dags att stanna för en paus igen – denna gång för kaffi. Fram med stolarna i en solig glänta, av med kängor och strumpor så att fötterna också får lite vårfeeling, och sen är det njuta-kaffe med värmande sol.

Svep för fler bilder.

Just här vid Kaupungs klint är det många olika ledmarkeringar i skogen, men vi har ju gått här förut och har koll på vart vi ska. Vi tar oss uppför klinten, passerar utsiktstornet och i ledens nordligaste ände lämnar vi den och går ut på en grusväg. 1 km senare når vi asfaltsvägen och ytterligare 600 m senare är vi tillbaka vid parkeringen och vår bil. Här finns det också ett fikabord där man kan sitta och bara varva ner om fikat är slut.

En fin tur i vårvädret!

/Anna, 9 april 2023

Om vår tur

Vi vandrar en 13,5 km rundslinga genom skog & längs kusten. Markerade leder, grus- & asfaltsväg. Många fina platser att pausa på längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén