Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hejnum hällar

Äntligen lördag! Äntligen dags för ännu en vardagstur och idag ger vi oss ut till Hejnum hällar med sin mosaik av naturreservat, skog, rikkärr och spångade och o-spångade leder.

Det är otroligt mycket vatten i markerna, med översvämmade områden och regelrätta bäckar längs hjulspår och stigar. Märkligt nog är det samtidigt rejält fruset och halt på många ställen, så det blir en lite äventyrligare tur än vanligt. Men sånt gillar vi ju (i alla fall då vi klarar av att ta oss fram torrskodda och utan att falla och bryta något 🙂 )

Vi börjar vår tur med att följa den gamla landsvägen norrut, för att sedan svänga österut och ta oss in på Hejnum Kallgate – Gotlands största rikkärr – där en delvis spångad stig leder norrut och tillbaka till landsvägen igen. Den allmänna landsvägen, på fornsvenska ”Karls gata” som gett namn åt områdena häromkring, är sedan långt tillbaka o-farbar med fordon men det fungerar alldeles utmärkt att gå på den.

Det är lugnt och tyst i naturen, och det är så skönt att vara ute men det är som sagt ganska blött i markerna och just här är det ganska ont om picknickbord så vi fortsätter vidare upp mot Kallgatburg där vi vet att det finns bra fikaplatser vid västra entrén.

Kallgatburgs rikkärr är spångade och enkla att passera (fast det tar lite tid då solen och de frusna vattenytorna på kärret är så vackra att det tas MÅNGA foton här…) men sen kommer vi till en sänka som inte är spångad… Men skam den som ger sig, vi har kaffepausen nästan inom räckhåll och vi är ännu en gång mycket nöjda med våra bra vandringskängor som håller oss torra om fötterna då vi tar oss över den enorma vattensamlingen.

Fikapausen avnjuts, och vi blir ordentligt observerade av de gröna män och kvinnor som patrullerar ön dessa dagar då det skramlas med vapen och oroligheter i världen närmar sig våra gränser. Vi försöker att inte tänka på det utan bara njuta av vår tur.

Vi väljer en alternativ tillbakaväg, och lyckas forcera snösmältningshavet genom att klättra på ett stabilt (tack för det!) bandtun, och sedan går vi tillbaka söderut längs Karls gata. Vi gör också en liten avstickare upp på utsiktstornet i Hejnum hällars naturreservat för att spana på himlen och månen. Inga stjärnor dock idag, det är för disigt.

Solen har gått ner för länge sen men en nästan full måne lyser upp vår väg, och det är inte förrän den sista kilometern som vi behöver plocka fram pannlampan för att hitta rätt i mörkret.

/Anna, 15 januari 2022


Om vår tur

Turens längd: 14 km. Skogsstigar- och vägar. Spänger över kärr och vätar. Fikaplats vid start och Kallgatburg, grillplats vid start.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén