Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fjälängar, Smaulmyrar & Visne ängar

En solig lördag i april tar vi oss ner till naturreservatet Fjälängar för en vardagstur i skogarna där. Vi besökte Fjäle för nästan exakt ett år sedan, så vi kanske borde väntat ett månad eller så för att få se naturen under en annan årstid… Men vi går i alla fall en längre sträcka, och åt motsatt håll mot förra gången. Och lite längre!

Den här gången är det trots det fina vädret helt tomt på parkeringen, ingen som grillar vid eldplatsen, och ingen utöver vi som vandrar i den gamla hagmarken, eller vidare söderut ner mot Mallgårds haids naturreservat och den gravplats med stensättningar från järnåldern som finns där.

Men vi är lika glada för det! (Ännu gladare, faktiskt… )

Vi följer sen naturreservatets gräns västerut på en relativt lättframkomlig f d traktorväg, och sen söderut i lite drygt två kilometer, sen svänger vi österut på en skogsväg som tar oss mot Guffride naturreservat. Sist vi var i trakterna korsade vi Guffride genom obanad skogsmark, rakt över ett vät med vattenfyllda kängor och blöta byxben som följd… Nu har jag rekat på kartan och tror det ska finnas en gammal skogsväg som vi kan följa ner mot Smaulmyrars naturreservat.

Spoiler: Det finns det, men den är kraftigt översvämmad så här års. Vi klarar oss faktiskt förbi utan blöta fötter i år, men det är på håret…

Och vi hittar en motocross-bana i skogen, med domarbås och grillplats och en gammal husvagn. Ser inte ut att vara alltför länge sen den användes, men vi kan inte hitta något som ger mer ledtrådar till vad/vem som driver den. Så vi vandrar vidare, och kommer till turens blötaste del.

Vägen var fint uppgrusad vid korsningen av det översvämmade vattendraget, och någon har ju uppenbarligen lagt ner en hel del jobb på att bygga spången, så det kändes som att det varit en del trafik här, men efter vattendragspassagen upphör vägen. Vi tar oss fram ändå, skogen är ganska gles, och efter några hundra meter kommer vi fram till den skogsväg jag siktat in mig på!

Skogsvägen är fin och lättvandrad, och vi hittar en fin fikaplats i ett soligt, läskyddat läge, där vi slappar ganska länge innan vi fortsätter längs vägen. Lite drygt två kilometer senare lämnar vi skogen och kommer ut bland åkermarken, med plöjd jord och sådda grödor. Nu svänger vi norrut och går lite drygt två kilometer till, sen har vi nästa fikapaus vid Visne ängar.

Vi tar promenadslingan inom ängen – och även där behöver vi trixa oss över ett vattendrag TVÅ gånger 🙂 – sen är det vidare norrut på en grusväg som blir skogsväg som blir stig vid gravfältet, och sedan tillbaka till Fjälängar.

En lång tur, med långa, lättvandrade partier och vissa mer svårforcerade… Oerhört skönt att vara ute i solen och skogen hela dagen!

/Anna, 9 april 2022


Om vår tur

Turens längd 16 km. Mestadels genom karg skog eller alvarmark på skogsvägar & -stigar samt grusvägar. Picknickbord vid Fjälängar och Visne ängar.

Obs! Några sträckor genom kraftigt översvämmade områden eller stiglös, obanad skog.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén