Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Östergarnsberget – Uppstaig

En härligt solig söndag sätter vi bilen vid Östergarnsbergets naturreservat för en vardagstur i omgivningarna. Vi börjar med att följa en naturstig söderut genom naturreservatet, markerad med gulvita kvadrater. Då och då stannar vi till och beundrar utsikten från det gamla kalkbrottets klippkanter.

När vi kommer till parkeringsplatsen på berget avviker vi och följer stigen ut mot Östergarns kyrka, där vi beundrar utsikten ännu en gång, innan vi tar klipptrappan nedför klinten. Vid kyrkan börjar Amiralens väg, som tar oss rakaste vägen till det vackra Katthamra gård och Katthammarsvik. Tydligen anlades vägen för att amiralen Jacob Hägg, som ägde godset, enkelt skulle kunna gå till kyrkan. De rika de kan, minsann…

I Katthammarsvik äter vi en tidig lunch på rökeriet, vi är först på plats då de öppnar och har gott om plats. Skönt att kunna äta på lokal på en tur, och inte alltid ha med sig egen mat eller fika!

Det trillar in folk i snabb takt, och när vi ätit klart är det nästan fullt. Vi tar på oss ryggsäckarna och går vidare västerut, nu längs Östkustleden. Tyvärr är det här en ganska tråkig delsträcka på en bred grusväg inne i skogen där förbipasserande bilar rör upp en hel del damm.

Men så småningom kommer vi in på mindre, och mindre trafikerade grusvägar då vi närmar oss Uppstaigs naturreservat. Vi går sen genom Uppstaigs vackra urskog, där solen strilar ner genom grenarna och blåsipporna gömmer sig bland mossor och löv, och vi lämnar så småningom Östkustleden och går söderut genom reservatet på en lättvandrad skogsväg. Lättvandrad, tills vi kommer till ett kraftigt översvämmat vattendrag som vi måste passera. Eller gå tillbaka, och det har vi verkligen inte lust med!

Det visar sig gå lättare än vi trodde, vi ger upp försöken att ta oss över vid vägen och hittar en passage femtio meter åt sidan. Passage och passage, ett ställe där bäcken är så smal att den går att hoppa över utan att få blöta fötter, i alla fall 🙂

En sista paus på fikabordet i Uppstaigs södra ände, sen följer vi asfaltsvägen österut i ungefär 500 meter, sen kan vi dyka in på en grusväg som tar oss de sista två kilometrarna tillbaka till vår bil. Nu har det dessutom börjat molna på och då är det riktigt svalt i vinden, så det är skönt att komma in i bilen och sätta på värmen!

/Anna, 10 april 2022


Om vår tur

Turens längd 14 km. Mestadels markerade leder – naturslinga, Amiralens väg och Östkustleden fram till Uppstaigs, därefter skogs- eller grusväg tillbaka till Östergarnsberget. Picknickbord på flera ställen. Katthammarsviks Rökeri har öppet för lunch eller kaffe de flesta dagar.

Obs! Ett vattendrag i Uppstaigs var kraftigt översvämmat och det tog ett tag innan vi hittade ett bra ställe att korsa det på.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén